Foto: Shutterstock
Jau kādu laiku gan ārzemju, gan pašmāju konditori nerimstas dižoties ar skaistajām spoguļglazūras (mirror glaze) kūkām, ko rada savās mājas konditorejās. Šī tendence tik strauji pārņēmusi dažādas kulinārās vietnes un blogus, ka grēks neiemācīties un nepamēģināt spīdīgās un skaistās kūkas pagatavot arī pašiem mājās. Turklāt, vērojot neskaitāmās video pamācības, nākas secināt, ka nekas ārkārtīgi sarežģīts tajā visā nav, ja vien tiek izmantotas precīzas produktu proporcijas un piederumi.

Pirmā lieta, kas jāsaprot – šī spīdīgā šokolādes un kondensētā piena glazūra nederēs kurai katrai kūkai. Visparastāko poraino biskvītkūku ar to apklāt būs grūti, jo glazūra iesūksies biskvīta porās. Bet ceptās siera kūkas ar glazūru vienkārši neapklāsies. Pieredzējušākie glazūras gatavotāji savās pamācībās vienmēr norāda, ka vislabākais variants ir izmantot ļoti aukstu un pat saldētu musa (putota siera krēma vai putukrējuma) kūku. Tomēr ar spoguļglazūru izdosies apklāt arī biskvīta torti pie nosacījuma, ka tā ir kārtīgi un pamatīgā slānī apziesta ar aukstu svaigā siera saldo krēmu, iesaka "Chelsweets". Turklāt kūkai obligāti nav jābūt vienai un lielai – visai veikli var glazēt apaļās franču musa kūciņas.

Kad izlemts, kāda kūka tiks glazēta, laiks ķerties pie pašas glazūras gatavošanas. Spoguļglazūras pamatā ir cukura sīrups, kam pievienots uzbriedināts un izšķīdināts želatīns, kondensētais piens, kā arī izkausēta šokolāde. Želatīns ir tas, kas palīdz glazūrai sastingt, bet kondensētais piens, šokolāde un sīrups padara to izteiksmīgi spīdīgu. Bet spilgtās krāsas tiek panāktas ar pārtikas krāsvielu palīdzību.

Pirms glazūras gatavošanas, laikus der nodrošināties arī ar kādu piltuvi, kulinārijas termometru, restītēm, uz kurām likt glazējamo kūku, dziļu plāti, kurā satecēt liekajai glazūrai un paletes nazi.

Foto: Shutterstock

Glazūrai nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 300 g cukurs;
  • 200 g kondensētais piens;
  • 150 ml ūdens;
  • 20 g želatīns;
  • 125 ml ūdens;
  • 300 g baltās šokolādes gabaliņi;
  • Pārtikas krāsvielas.

Vispirms katliņā ber cukuru, pielej kondensēto pienu un 150 ml ūdens. Katliņu uz lēnas uguns silda un ik pa laikam apmaisa, lai cukurs izkustu. Paralēli uzbriedina želatīnu iekš 125 ml ūdens. Kad cukura un kondensētā piena sīrups burbuļo, tam pievieno uzbriedušo želatīnu un kārtīgi iemaisa karstajā masā, lai tas izkustu.

Baltās šokolādes gabaliņus saber palielākā bļodā. Tiem pārlej karsto kondensētā piena masu. Ļauj dažas minūtes nostāvēties, tad masu samaisa, lai šokolādes gabaliņi izkustu. Svarīgi ir masu nepārmaisīt, lai neveidotos gaisa burbulīši. Kad masa vienmērīga, tai pievieno vēlamo pārtikas krāsvielu tik daudz, lai iegūtu spilgtu toni. Pēc tam spoguļglazūru atdzesē, līdz tā ir 35–37°C karsta.

Tikmēr uz restītēm liek kūku, kuru paredzēts glazēt, apakšā paliekot plāti, kurā satecēs glazūra. Remdeno spoguļglazūru bagātīgi lej virsū kūkai, lai tā pamatīgi nosegtos. Glazūrai ļauj nostāvēties vismaz 4 stundas, lai tā sastingtu. Pēc tam kūku pārliek uz skaistāka šķīvja un pasniedz.

Video pamācība:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!