Foto: Shutterstock
Svētki beigušies! Lai dzīvo svētki! Taču, lai jaunie svētki nesāktos ar skaļu nopūtu un spēcīgiem vārdiem, grilu un tā piederumus jāuzpucē pēc svētku beigām!

Gan jau zināt veco joku par trauku mazgāšanu, kad kaudze nomazgāta, viss noslaucīts, sakārtots, cilvēks pagriežas, bet tur – $^*7%$@ panna!

Vasaras sezonā grils ir tā panna, ko regulāri aizmirst un tad, velna māti piesaucot, mēģina atberzt. Labi, ja to izdara uzreiz pēc svētkiem, visbiežāk grils stāv un gaida nākamos svētkus un drudžainu tīrīšanu. Ideālajā variantā grils jānotīra kamēr tas silts – 20-30 minūtes pēc darba beigām, bet mēs nedzīvojam ideālā pasaulē, tādēļ pievērsīsimies reālajai!

Patiesībā vērts izmantot tehnoloģijas un uzlikt telefona un datora atgādinājumu: "Vai tu jau grilu notīrīji?"

Ja tev ir grils, tad nežmiedzies un nopērc profesionālās grila sukas un skrāpjus – būsi laimīgs pats un grils ar! Un neceri, ka katru reizi no jauna kurinot grilu, nodegs pieķepušais kultūrslānis – piededzinātā kārta veidosies biezāka un biezāka, kā tāds stalaktīts.

Grila tīrīšana veicama trijās kārtās, jo jātīra ir ne tikai restes, jāsakopj viss svētku aprīkojums.

Vāks

Ja frilam ir vāks, tad sāc ar to – izkrati visas apdeguma un ēdiena atliekas, izberz ar suku, tad ķeries klāt sūklim vai lupatai, ko izmērcē ziepjūdenī, izslauki vāku, ļauj ziepēm darboties, bet pēc tam noskalo un noliec žūt!

Kad vāks notīrīts, ķeries klāt pie paša grila pamatnes – izkrati liekās ogles un pelnus un izberz to ar saraino, aso birsti. Grila malas var notīrīt ar sūklīti, kas izmērcēts ziepjūdenī, tomēr mitrināt grila iekšpusi nevajadzētu, jo grila lietošanas laikā piedeguma kārta, kas sakrājusies gar grila sienām, kalpo kā aizsargslānis pret rūsu.

Pamatne un pelnu savācējs

Izkrati visas liekās ogles, izber pelnus, ņem talkā suku un izslauki pamatni. Grila pamatnes iekšsienas gan nemeties mazgāt un berzt, tādējādi izsaucot rūsu, piedeguma kārta šoreiz jāvērtē pozitīvi, no tās nevajag atbrīvoties!

Restes un iesmi

Silts ziepjūdens, etiķis vai nikns speciālais grila tīrīšanas līdzeklis? Viss viens, strādā visi – cits ātrāk, cits lēnāk, bet jāberž būs šā vai tā!

Sagatavo siltu un koncentrētu ziepjūdeni, tad grila restes un iesmus liec lielā bļodā un mērcē kādu stundu vai pat ilgāk.

Ja talkā sauc etiķi, tad atšķaidi to 1:1 un, izmantojot pulverizatoru, rūpīgi appūt visas restes un iesmu, atstāj uz kādām 45-60 minūtēm mierā, lai etiķis pabiedē piedegušo kārtu! Etiķi vari aizstāt ar citrona sulu.

Ja pieslēdz profesionālo tīrīšanas līdzekli, tad seko instrukcijai.

Svarīgi pēc beršanas restes un iesmu rūpīgi noskalot un noslaucīt, lai neveidojas rūsa.
Ja grils kalpo jau vairākus gadus un ir no ekonomiskā gala, tad noberzt restes līdz pirkuma dienas mirdzumam būs neiespējami. Galvenais lai nav nodeguļu un tauku kārtas.

Zelta vērts padoms ir restes un iesmus pirms lietošanas bagātīgi ieziest ar eļļu, tas sekmēs to, ka ēdiens nepiecepsies un tauki neizveidos stalaktītu cienīgus veidojumus!

Turēsim grilu darba gatavībā – un dārza ballīte var sākties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!