Foto: Shutterstock

Dienām kļūstot aizvien garākām un siltākām, pietuvojies arī tas brīdis, kad brīvdienu saulītē izņemam arī grilu. Tas ir siltās sezonas viens no jaukākajiem palīgrīkiem, uz kā gatavot ēdienu. Visbiežāk uz tumšajām restītēm liekam dažādus gaļas produktus, tomēr nevajadzētu aizmirst arī dārzeņus. Lūk, daži padomi, kā grilēt tos!

Nepietiks vien ar to, ka dārzeņus nomazgāsi un uzliksi uz grila restītēm. Arī šajā gatavošanas metodē jāuzmana, lai dārzeņi nekļūtu sausi vai, ļaunākajā gadījumā, nepārvērstos oglītēs. Piecus vērtīgus padomus piedāvā kulinārais portāls Eatingwell.com.

1. Izmanto eļļu! Lai dārzeņi virs kvēlojošajām oglēm nekļūtu karsti un ātri nepiedegtu, pēc tam, kad tie nomazgāti un sagriezti gabaliņos, apviļā tos eļļā. Izmanto pavisam nelielu daudzumu, kas piešķirs tiem garšu. Dārzeņiem piestāvēs gan olīveļļa, gan riekstu eļļas, tikai ielāgo, lai tās būtu paredzētas cepšanai.

2. Ielāgo cepšanas laiku! Grilējot dārzeņus, lieku reizi nevajadzētu aizmirst to, ka katrs dārzenis ir gatavs citā laikā. Cietie dārzeņi, piemēram, kartupeļi, prasīs ilgāku laiku. Lai izvairītos no tā, ka dārzenis no ārpuses ir grilēts, bet vidū vēl svaigs, vispirms kādu mirkli grilē to grila karstākajā vietā. Pēc tam pārliec uz grila restīšu malām, kur karsto ogļu ir mazāk.

3. Neaizmirsti par iesmiem vai foliju! Sīkākiem dārzeņiem, piemēram, ķirštomātiem un mazajiem sīpoliem izmanto iesmiņus. Tā nodrošināsies pret to, ka dārzeņu gabaliņi var iekrist oglēs. Vēl viens labs palīgs, lai pagatavotu mīkstus dārzeņus uz grila, būs folija. Saloki to divās kārtās, lai veidotos kabatiņa, un saliec tajā visu garšīgo, ko esi iecerējis grilēt.

4. Izmēram ir nozīme! Grilējot dārzeņus, visjaukākais ir tas, ka tiem var atstāt gan miziņu, gan variēt ar gabaliņu lielumu. Ja dārzeņus vajag gatavus ātrāk, griez tos sīkākos gabaliņos un tikai tad grilē. Piemēram, sīpolus un baklažānus vislabāk grilēt sagrieztus ripiņās. Tomātus un kartupeļus var grilēt veselus, bet papriku – pārgrieztu uz pusēm.

5. Nevairies dārzeņus gatavot kabatiņā! Folija vai speciāls cepšanas maisiņš ir lielisks palīgs, grilējot dārzeņus. Tajā var salikt zaļās pupiņu pākstis, paprikas salmiņus un pat turku zirņus, ko tik vienkārši uz restītēm nesalikt. Pats jaukākais – dārzeņi visu laiku nebūs jāgroza un jāvaktē. Noliec folija sloksni uz līdzenas virsmas un apzied ar eļļu. Virsū izkārto grilējamos dārzeņus, un tad pārloki foliju uz pusēm, cieši aizlokot tās maliņas visapkārt. Folijas kabatiņu ar dārzeņiem liec uz grila. Dārzeņi būs gatavi aptuveni 10-15 minūtēs, atkarībā no tā, cik karstas ir ogles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!