Foto: Shutterstock
Kebabs mums lielākoties asociējas ar kebabnīcu piedāvājumu un milzīgiem, ap savu asi rotējošiem gaļas klučiem. Šo Kaukāzā un Austrumu zemēs iecienīto, garšvielām bagāto gaļas ēdienu var pagatavot arī no maltās gaļas un cept uz grila. Kebaba masu nav nepieciešams marinēt dienām ilgi un arī izcepas tie pavisam ātri, tādēļ grila sezonā kebabs ir lieliska alternatīva mūžīgajam šašlikam. Šoreiz apgūsim Turcijas kulinārājās tradīcijās iecienītu veidu, kā uzvērt uz iesma maltās gaļas masu, lai cepoties kebabi nesāktu deformēties un krist oglēs.

Maltās gaļas kebabu pamatsastāvdaļas ir trīs – gaļa, speķis un sīpoli. Tradicionāli tos gatavo no jēra gaļas, bet jēru pavisam droši var aizstāt ar liellopa, cūkas, vistas, teļa vai tītara gaļu.

Tradicionāli garšaugi, ko izmanto ļuļa kebabiem, ir smalki sakapāta kinza un piparmētras, kas piešķir sulīgajām gaļas desiņām īpaši atsvaidzinošu noti. Asumam var pievienot kapātus čili piparus, bet no garšvielām noteikti nevajadzētu aizmirst kuminu, kas gādās par austrumniecisku "piesitienu".

Svarīgi ir gaļu un pārējās kebabu sastāvdaļas samīcīt viendabīgā masā. Visātrāk un ērtāk tas būs paveicams, izmantojot virtuves kombainu ar smalcināšanas funkciju.

Kad masa sagatavota, to uz vismaz 30 minūtēm jāliek ledusskapī, lai kebabi būtu vieglāk formējami.

Kā kebabu masu pareizi uzvērt uz iesmiem

Foto: Shutterstock

Pirms izņem gaļu no ledusskapja, sagatavo silta ūdens bļodiņu roku apslapināšanai.

Ar ūdenī samitrinātu plaukstu paņem sauju gaļas masas (aptuveni 250 g), veļot to gar bļodas malu, izveido blīvu, gludu gaļas bumbu. Tad, virpinot plaukstā, gaļas bumbu saplacina, piešķirot tai garenu sardeles formu.

Sagatavoto gaļas "sardeli" plakaniski piespiež pie iesma un uzslidina to uz iesma plakanās virsmas.

Samitrina plaukstu, aptver uz iesma nostiprināto gaļu un sāk kebaba formēšanu, ar ritmiskām plaukstas un īkšķa kustībām izlīdzinot gaļu visa iesma garumā. Pagriež iesmu uz otru pusi, atkal saslapina plaukstu un vēlreiz atkārto iepriekš minēto darbību, cenšoties gaļu izlīdzināt pa iesmu plānā, vienmērīgi rievotā kārtā.

Ir ļoti svarīgi, lai gaļas masa būtu stingri piespiesta pie iesma un kebabam vidū nebūtu tukšumu, kur grilēšanas laikā uzkrāties sulām, kas radīs kebabā plaisas un risku, ka gaļa nokritīs no iesma karstajās oglēs.

Verot un nostiprinot kebabus uz iesmiem, svarīgi ir nevilkt laiku garumā un rīkoties ātri, lai atdzesētā nesāktu kust – arī tas ir viens no iemesliem, kādēļ bieži vien kebabus neizdodas kārtīgi nostiprināt uz iesma un tie cepšanas laikā sāk deformēties.

Lūk, divi video, kurus noskatoties, varēsi soli pa solim izsekot pareizai kebabu formēšanas tehnikai, bet zemāk atradīsi septiņas kababu receptes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!