Foto: Shutterstock
Svaigie gurķi ir pārņēmuši ne tikai tirgus stendus un veikalu plauktus, bet arī piemājas siltumnīcas, kurās paši varam būt lepni dārznieki un plūkt sulīgos dārzeņus. Bet ko darīt, lai paildzinātu skaisto mirkli, un gurķi nesabojātos jau trīs dienās, bet priecētu vismaz nedēļu?

Gluži kā pašsaprotamu ieradumu mēs esam iekopuši gurķu glabāšanu ledusskapī. Taču, kā izrādās, tas nebūt nav tas labākais veids, kā panākt to, lai gurķis nebūtu jāizlieto jau nākamajā dienā pēc nopirkšanas. Kalifornijas Universitātes Augu zinātnes departamenta pētnieki pēc ilgstošas gurķu pētīšanas atklājuši, ka vislabākā vieta, kur tos uzglabāt, ir turpat virtuvē, istabas temperatūrā.

Gurķi ir aukstumu neizturīgi, un sāk bojāties, ja tiek uzturēti temperatūrā, kas ir zemāka par 10 grādiem. Tā kā gurķus novāc pāris dienas, pirms tie sasnieguši pilnbriedu, nav jāuztraucas par to, ka tie netiks glabāti vēsumā. Ledusskapī glabātos gurķus jāapēd divu līdz trīs dienu laikā, bet vēsās istabas temperatūrās glabātie gurķi var nostāvēt līdz divām nedēļām.

Tāpat, gurķi ir jutīgi pret etilēnu, kuru izgaro gatavi augļi un dārzeņi, tāpēc tos noteikti neglabā tuvumā melonēm, banāniem un tomātiem, ja vēlies izmantot maksimāli ilgi. Protams, turpat virtuvē glabātie gurķi pēc nedēļas var palikt dzelteni, bet galvenā atšķirība glabāšanā – ledusskapī turētie gurķi ātrāk sāks pelēt, tie kļūs ūdeņaini, savītuši un sažūs, pat ja ārēji to tik ātri nevarēs manīt.

Taču svaigos gurķus vari izmantot daudzos citos veidos un ēdienos. Mūsu iecienītākie gurķu sezonas sākuma našķi – mazsālītie gurķīši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!