Foto: Shutterstock
Vienkāršākais variants receptēs, kur nepieciešams buljons, ir izšķīdināt veikalā iegādāto kubiņu, taču garša ir nesalīdzināma, ja tiek izmantots pašu gatavots buljons. Un tas nudien ir aplams pieņēmums, ka pašam pagatavot buljonu ir liela ķēpa un sarežģīts process, nebūt ne! Aizlienē "Tasty" padomus un ķeries pie lietas!

Kāpēc ir vērts pašam vārīt buljonu?

Jebkurš ēdiens, kura gatavošanā būs izmantots pašu vārīts buljons, garšos nesalīdzināmi labāk. Garša, aromāts un arī buljona izcelsme ir gana labi iemesli, lai vienmēr ledusskapī vai saldētavā glabātos buljons.

Buljona gatavošanā var izmantot tos dārzeņus un saknes, kas palikuši pāri no gatavošanas, tāpat buljona vārīšanai noderēs zivs vai gaļas pārpalikumi, tāpēc šis process ļaus arī lietderīgi izmantot produktus. Piemēram, burkānu cietos galus, puravu zaļo daļu, garšaugu kātus un citus pārpalikumus droši var likt katlā un izmantot buljona gatavošanai.

Labas garšas noslēpumi

Vai tas būtu gaļas vai zivs buljons, jebkurā gadījumā ir sastāvdaļas, kas buljonam piešķirs ļoti patīkamu garšu un aromātu. Sīpols vienmēr buljonu papildinās ar patīkamu saldumu un aromātu, tāpēc vienmēr pievieno vienu uz pusēm pārgrieztu vai daivās sadalītu sīpolu. Arī nomizotas ķiploka daivas buljonam piešķirs patīkamu aromātu un pikantu garšu. Izteiktākai garšai var tos sagriezt mazākos gabalos. No dārzeņiem var droši izmantot burkānus, selerijas, puravu, arī tomāti derēs skābuma balansam.

Arī portāla "Cālis.lv" foruma diskusijā par buljona gatavošanu netrūkst labu padomu. Kāda lasītāja raksta, ka gabaliņš kāļa buljonam piešķirs kreptīgāku garšu, arī sēnes ir laba piedeva buljonam. Vēl kāds min, ka lielisks buljons sanāk, ja visi dārzeņi sagriezti mazos gabaliņos, vispirms katlā nelielā taukvielu daudzumā tiek pasutināti, un tikai tad liets klāt ūdens. Visi kā viens iesaka – buljons bez lauru lapas un smaržīgajiem pipariem nav iedomājams, un svarīgi to pievienot īsi pirms beigām, tāpat kā sāli.

No garšaugiem pievieno pāri palikušos kātiņus, piemēram, no rozmarīna un timiāna. No sausajām garšvielām buljonam labu garšu dos arī krustnagliņa, čili pārslas un kaltēti ķiploki, pipari un citi labumi. Pikantākai garšai var pievienot arī sojas mērci un citrusu miziņas. Buljons uzņems visu to labāko arī no pētersīļu lapām.

Kā taukvielu buljona gatavošanai ieteicams izmantot sviestu. Piemēram, garšaugu sviests buljonam piešķirs pievienoto vērtību. Sviesta vietā var izmantot arī eļļu.

Buljona gatavošanas knifi

Dārzeņu buljons ir visātrāk pagatavojamais, bet gaļas un zivs buljons prasīs nedaudz vairāk laika, tomēr tā garša būs izteiktāka un aromāts – spēcīgāks.

Tas, cik koncentrēts būs buljons, atkarīgs no izmantotā ūdens daudzuma un gatavošanas ilguma. Maigāku buljonu var pagatavot jau 20 minūtēs, bet stundu vārīts buljons noteikti būs koncentrētāks un ar izteiktu garšu un aromātu. Ņem vērā jo ūdens mazāk, jo buljons stiprāks.

Bieži vien no buljona gatavošanas attur putas un to ķēpīgā nosmelšana. Interesants ieteikums, kā putas vieglāk nosmelt – zupas kausiņā ieliec vairākus ledus gabalus un ar kausu novelc gar buljona virspusi. Tādējādi putas pielips pie aukstā kausa ārmalas. Pēc tam noslauki to salvetē un tad atkārto, līdz visas putas noņemtas.

Pagatavoto buljonu var ieliet ledus trauciņos un sasaldēt. Buljonu var saldēt arī lielākos traukos un atkausēt, kad vien nepieciešams.

Vērtīgs ieteikums – dārzeņu pārpalikumus, garšaugu kātus var glabāt ledusskapī kādā kastītē vai maisiņā, un tad, kad krājumi būs pietiekami, varēs novārīt buljonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!