
Visiem taču zināmas tādas vienkāršas patiesības kā "svētki bez rasola nav svētki", "rasola nekad nevar būt par daudz" un "nekas nevar būt labāks par otrās dienas rasoliņu". Tīri tehniski šie superpopulārie salāti ir tik vienkārši, ka tur pat īsti nav, ko stāstīt. Novāra visu, kas vārāms, atdzesē līdz istabas temperatūrai, sagriež sastāvdaļas mazos kubiņos, sajauc, pārlej mērci, vēlreiz sajauc, atdzesē un liek galdā. Gatavojot rasolu, galvenais ir nesarežģīt lietas, tādēļ mēs gada nogales svētku priekšvakarā atklāsim visus ideāla rasola "būvēšanas" noslēpumus un knifus.
Rasolam ir trīs galvenās un četras nedaudz mazāk svarīgas sastāvdaļas, kuru pievienošana ir gaumes lieta, vēstīts interneta vietnē "Gastronom". Salātu galvenās sastāvdaļas, kas šim ēdienam piešķir apjomu, ir kartupeļi, olas un burkāni. Šo dārzeņu garša nav uzmācīga un specifiska, drīzāk jau ierasta un pazīstama. Kartupeļi un burkāni pēc garšas ir nedaudz saldeni, bet tādā līmenī, kas ir pieņemams arī saldas garšas nīdējiem. Izvēloties rasola pamatproduktus, ir vērts pievērst uzmanību vairākām detaļām.
Izvēlies tādu kartupeļu šķirni, kas nav pārlieku miltaini un domāti tieši salātiem. Saprātīgi būtu jau iepriekš pārīti tupeņu novārīt, lai pārliecinātos, vai izvārot tie ir sagriežami glītos kubiņos, kas nezaudēs formu. Ar burkāniem ir vienkāršāk – derēs faktiski jebkuri, kas ir svaigi, sulīgi un kraukšķīgi. Kartupeļus un burkānus vislabāk būs vārīt ar visu mizu un mizot vien pirms smalcināšanas, jo tas palīdzēs dārzeņiem saglabāt struktūru. Svarīgi ir arī dārzeņus nepārvārīt. Gatavojot rasolu svētku reizei, lai tas garšotu īpaši labi, protams, vislabāk būtu izvēlēties lauku vistiņu dētās olas.
Pārējās sastāvdaļas ir tās, kas veido rasola tekstūru. Tie, kā skaidro "Gastronom", ir marinēti gurķi, gaļa (vārīta vistas fileja vai teļa gaļa vai cūkas mēle), zaļie zirnīši un sālīti kaperi. Jā, jā – pirms teikt "fui", nākamreiz pamēģini pāris ēdamkarotes sīki sakapātu kaperu iemaisīt rasolā. Uz jautājumu "vai var iztikt bez kaperiem" atbilde ir "var". Bet kādēļ gan? Kaperus var nopirkt jebkurā lielveikalā, vienas burciņas pietiek ilgam laikam un tie rasolam piešķir kreftīgumu tūkstošreiz labāk par pipariem.
Daudzi marinētu gurķu vietā izmanto sālītus. Lai nu šis grēks paliek uz viņu sirdsapziņas. Tas, protams, ir gaumes jautājums, bet sālīti gurķi kombinācijā ar majonēzi un kartupeļiem rada garšu, kas asociējas ar padomju laika ēdnīcu, stacijas bufeti un tamlīdzīgām iestādēm. Starp citu, marinētu gurķu vietā rasolā itin labi var izmantot arī marinētus patisonus.

Gaļas izvēle ir gaumes, iztēles un citu apsvērumu ziņā. Ir skaidrs, ka doktordesa maksā lētāk, vārīta liellopa gaļa vai mēle ir garšīgāka, bet vārīta vistas fileja ir liesāka. Jebkurā gadījumā gaļai jābūt ar maigu tekstūru un ne pārāk izteiktu garšu.
Zaļie zirnīši ir obligāta rasola sastāvdaļa. Var izvēlēties jebkurus. Īpašais noslēpums – jo sīkāki zirnīši, jo tie būs garšīgāki.
Klasiskais rasola aizdars ir majonēze. To var pagatavot mājās vai nopirkt gatavu, bet tikai, lūdzu, neiedomājies aizdarīt rasolu ar lieso majonēzi vai pilnībā aizstāt ar krējumu vai jogurtu, jo tad viss darbs un materiāls būs aizlaists vējā. Tāpat arī nevajag ieslīgt otrā galējībā un pārspīlēt ar majonēzes daudzumu. No tā var izvairīties, pievienojot un iemaisot aizdaru rasolam trīs piegājienos. Visticamākais, pēdējā trešdaļa nemaz nebūs nepieciešama.
Ja ir vēlme, rasolam var pievienot arī svaigu gurķi, skābu ābolu un kapātas dilles. Svaigais gurķis papildinās rasola tekstūru, ābols piešķirs neparastāku garšu, bet dilles piešķirs svaigumu.
Kad ar rasola sastāvdaļu izvēli esam tikuši skaidrībā, lasi tālāk un uzzini, kādas, pēc "Coocook" speciālistu domām, ir piecas biežāk pieļautās kļūdas, gatavojot šos salātus, un kā no tām izvairīties.