Foto: Shutterstock
Plaucētās olas jau sen vairs nav nekāds brokastu, launagu un citu maltīšu jaunums. Savu vietu gardēžu sirdīs tās ir iekarojušas tik pamatīgi, ka ne viens vien mājas kulinārs tās gatavo regulāri. Gan lai liktu uz brokastu maizītēm, gan izdekorētu veselīgos salātus ar olu dzeltenuma saulītēm. Lai gan šajā gatavošanas paņēmienā nav nekā sarežģīta, savas iemaņas tas prasa.

Plaucējot olas jāņem vērā ne tikai olu svaigums, bet arī pareiza ūdens vārīšanas tehnika un īstais mirklis, kad olu iesist katliņā. Lai rezultāts izdotos veiksmīgs, savus noslēpumus atklāj Melisa Džoulvana – šefpavāre un pavārgrāmatu autore.

Izmanto tikai ļoti svaigas olas

Ja cieti vārītām olām der tādas, kas nav pašas svaigākās, tad ideālas plaucētās olas sanāks tikai no ļoti svaigām olām. Ja plāno gatavot plaucētās olas svētdienas brančā, olas iegādājies tikai sestdien. Ne pārāk svaigās olas karstajā ūdenī var sākt atdalīties, Džoulvana stāsta izdevumam "Reader's Digest".

Nepārpildi katliņu

Katliņam, kurā plaucēsi olas, nav jābūt pilnam ar ūdeni. Pietiks vien, ja ar ūdeni pieliesi aptuveni trešdaļu katliņa. Ja ūdens būs par daudz, olas lieki peldēs, kas nozīmē to, ka baltums izpletīsies un nebūs skaisti apkārt dzeltenumam.

Neaizmirsti par skābumu

Ūdenim, kurā plaucēsi olas, pievieno ēdamkaroti citronu sulas vai etiķa skābumam. Tas palīdz olām sarecēt ātrāk. Kad ūdens uzvārījies, ļauj tam nedaudz atdzist un turpini sildīt uz lēnas uguns, lai neveidotos burbuļi. Tas būs ideālais brīdis, kad ūdenī pārliet jēlo olu – šim darbiņam izmanto tasīti, kurā iesist olu.

Laiks ir visa atslēga

Nesteidzies izņemt olu ar putu karoti no ūdens. Lai plaucētajām olām iegūtu skaistu, tekošu dzeltenumu, vajadzēs tās plaucēt 4 minūtes. Ja noturēsi olas ūdenī 30 sekundes ilgāk, dzeltenums jau sāks sabiezēt. Bet 5 minūšu vārīšanas laikā iegūsi biezāku, krēmam līdzīgu dzeltenumu. Pēc plaucēšanas olu noliec uz papīra dvieļa, lai tā nosusinās. Pēc tam jau vari likt uz avokado grauzdiņa vai salātiem, kā iecerēts.

Neplaucē vairākas olas uzreiz

Lai kā arī negribētos plaucēt vairākas olas uzreiz, ja gatavo ēdāju bariņam, labāk to nedarīt. Ja katliņā būs divas vai pat trīs olas, samazināsies ūdens temperatūra un tās ūdens virpulītī saskriesies, tādējādi palielinot iespēju, ka olas salips kopā. Tāpēc labāk padarīt olu plaucēšanu par demonstrēšanu katram ēdājam, nekā censties pasniegt tās galdā visiem uzreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!