Foto: Shutterstock

Kāposti pavisam noteikti ir ziemas dārzenis – pareizi uzglabātus, tos varam baudīt līdz pat pavasarim. Tāpēc, lai saņemtu kaut nelielu vitamīnu devu, arī šajā gadalaikā varam palutināt sevi ar svaigu kāpostu salātiem. Taču, lai tie nebūtu pārāk pliekani, neizmirktu mērcē vai nesabojātos, ir dažas lietas, kas jāņem vērā.

Ierasts, ka mērci gatavo vai nu krēmīgu, vai pikantu. Piemēram, ar krējumu, jogurtu, kefīru vai paniņām vienā variantā, vai etiķi, citronu sulu un eļļu otrā. Taču, lai panāktu ideālo garšu, nevajag baidīties sajaukt abas pretējās garšas vienā mērcē. Kāpostu salātiem droši var pievienot krējumu un etiķi – tādā gadījumā tikai jāparūpējas, lai krējuma un etiķa attiecība būtu 1:1/4, iesaka "Realsimple".

Viskraukšķīgākajam rezultātam nevajadzētu eksperimentēt ar dažādiem svešo šķirņu kāpostiem. Savu garšu un formu vislabāk saglabās tieši parastie gaišie kāposti, jo sarkanajiem kāpostiem ir tendence suloties. Taču, ja vēlies izteiktu kāpostu garšu, abas klasiskās kāpostu šķirnes vari sajaukt vienā bļodā – salāti būs krāsaināki un gardāki.

Tā kā kāposti ir visai kraukšķīgi, nevajadzētu tiem pievienot sāli pirms salātu bļodā sabērtas citas sastāvdaļas. Sāls izvilina mitrumu, tāpēc to ieteicams pievienot pēdējo, sastāvdaļas apmaisīt un ielikt ledusskapī salātus uz pusstundu. Tas nodrošinās to, ka kāposti pārlieku nesasulosies.

Vislabākie kāpostu salāti būs tie, kas ievilkušies vismaz diennakti. Ja kāpostu salātus gatavo ar kefīru vai paniņām – vēl jo labāk. Ledusskapī tie droši nostāvēs vismaz četras dienas, tāpēc nebaidies tos pagatavot laicīgi – pasniedzot garšas būs tik labi savilkušās, ka varēs mēli norīt.

Sarkano kāpostu un ābolu salāti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.

Lasīt vairāk

Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.

Lasīt vairāk

Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē

Foto: Shutterstock

Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar fenheli

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgi un pikanti sarkanā kāposta salāti. Neparastākai garšai pievienots arī Vidusjūras dārzenis fenhelis. Salāti būs lieliska piedeva gaļas ēdieniem, kā arī vārītiem kartupelīšiem.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.

Lasīt vairāk

Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem

Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem

Foto: Shutterstock

Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!