Foto: Shutterstock
Saldais iebiezinātais jeb kondensētais piens ikdienā visbiežāk tiek izmantots kā piedeva kafijas krūzes saldināšanai vai kūku gatavošanai. Taču tam var atrast vairākus ļoti labus pielietojumus gan mājas konditorejas darbos, gan pamatēdienu papildināšanā.

Skaidrības labad gan uzreiz jāsaka, ka runa ir par iebiezināto pienu – zeltaino un tekošo piena un cukura savārījumu, nevis vārīto iebiezināto pienu – brūno un biezo masu, ko smērējam riekstiņu un kraukšķīgo vafeļu pildījumos. Iebiezinātais piens lieti noder ne tikai kūku saldināšanai, bet arī dažādu glazūru un pildījumu uzfrišināšanai.

Viena no klasiskākajām lietām, ko pagatavot no iebiezinātā piena bundžiņas, ir svaigā siera kūka. Siera kūkā iebiezinātais piens palīdzēs svaigajam sieram ne tikai kļūt saldākam, bet arī iebiezinās un padarīs kūkas masu gaisīgāku. Turklāt nevajadzētu baidīties no tā, ka kūka būs par saldu – tā kā tai būs pievienots tikai un vienīgi iebiezinātais piens, citi saldinātāji nav nepieciešami it nemaz.

Tāpat iebiezinātais piens ir neatņemama sastāvdaļa kūku pildījumu krēmos. Bet, ja gadījies sacept labi daudz pankūku, pietiks vien ar to, ja tievā strūklā pārliesi tās kādu porciju iebiezinātā piena.

Kad kulināro darbu vidū mīt iecere pagatavot kādu musa kūku, tad noteikti iesakām izmēģināt spoguļglazūru, kuras gatavošanā arī tiek izmantots iebiezinātais piens. Pateicoties šim produktam, kūkas glazūra būs ne tikai spīdīga, bet arī gardi saldena.

Ja saldējuma gatavošana mājas apstākļos nav sveša lieta, tad šim darbiņam noderēs arī iebiezinātais piens. Piemēram, izcili viegli var pagatavot saldējumu no saldētiem banāniem un iebiezinātā piena – atliks vien abas sastāvdaļas sasmalcināt virtuves kombainā un ātrais saldējums gatavs.

Bet absolūti svaigu un neparastu ideju cienītājiem patiks šī – cepti vistas filejas gabaliņi, kas panēti kraukšķīgās pārslās un aplieti ar iebiezinātā piena mērci. Vistas marinādei līdzās karijam, sojas mērcei, laima sulai un sasmalcinātiem ķiplokiem pievieno arī pāris ēdamkarotes iebiezinātā piena, kas piešķirs saldskābu garšu. Kad vista iemarinējusies, tās gabaliņus nopanē kukurūzas pārslās un izcep krāsnī. Pēc tam visu apslaka ar mērci, kuras sastāvā starp sojas mērci, lociņiem, čili mērci un citām sastāvdaļām iemaisīta arī kāda ēdamkarote iebiezinātā piena. Kā iesaka "Myrecipes.com", iebiezinātais piens būs tas, kas nodrošinās Āzijas virtuvei raksturīgo saldskābo garšu bez liekiem pūliņiem.

'Brigadeiros' – brazīliešu bērnu iecienītas konfektes

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Brigadeiros" ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojamas konfektes, bez kurām nav iedomājama neviena brazīliešu bērnu ballīte. Tās var gatavot paši bērni, ja tikai pieaugušais pastāv brītiņu pie plīts un savāra konfekšu masu.

Lasīt vairāk

Tikai 3 sastāvdaļas: 'Oreo' saldējums bez saldējuma mašīnas

Foto: Privātais arhīvs

Lai pagatavotu gaisīgu, atvēsinošu kārumu, nebūt nav nepieciešama saldējuma mašīna – vien trīs sastāvdaļas un pacietība pāris stundas gaidīt, līdz saldējums sasals. Recepti iesaka Ineta Prancāne.

Lasīt vairāk

Ābolu biezenis ar iebiezināto pienu ziemai

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā saglabāt ziemas krājumiem bagātīgo ābolu ražu. Maigs ābolu biezenis ar iebiezināto pienu būs gan gards kārums, ko leksēt karotēm vien, gan varēsi to izmantot, lai ziestu uz maizes, brokastu pankūkām vai tortes biskvīta.

Lasīt vairāk

'Slinkie riekstiņi' no cepumiem un vārīta iebiezinātā piena

Foto: Privātais arhīvs

"Tā sakārojās nobaudīt bērnu dienu kārumu - pildītus riekstiņus, bet nebija formiņu pie rokas. Mazliet padomāju un atradu risinājumu - viens, divi, trīs un "slinkie riekstiņi" gatavi," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Dievīgais siera kūkas saldējums

Foto: DELFI

Viens no iecienītākajiem vasaras svētku kārumiem mūsu ģimenē ir neceptā siera kūka ar dažādām sezonas ogām, tādēļ, kad pagājušajā nedēļā žurnālā Ieva ieraudzīju Lauras Dumberes recepti siera kūkas saldējumam ar upenēm, man prātā iešāvās uzreiz divas domas. Pirmā - o, man ledusskapī aizkavējušās trīs citronu krēmsiera kārbiņas, kas gaidīt gaida garšīgu pielietojumu, bet otrā - kā man pašai neienāca prātā, ka to kūku var saldēt?!

Lasīt vairāk

Saldā šokolādes 'desa'

Foto: Shutterstock

Saldā šokolādes "desa" jeb "Melnā "kaka"", nosaukums, ko šim portāla "Cālis.lv" lietotājas, receptes autores "rose" mājās iecienītajam našķim neparastā izskata dēļ piešķīruši mazie kārumnieki, ir rulete, kura lieliski garšo no rīta kopā ar kafiju vai tēju.

Lasīt vairāk

Ātrais biezpiena krēma un cepumu kārtojums ar zemenēm

Foto: Privātais arhīvs

Ir klāt sezona, kad tirgū un veikalā nav iespējams paiet garām kārdinošajām zemeņogām. Kad sārtvaidzes pārnestas mājās, jāliek lietā izdoma, kā tās noēst visgardāk. Garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša iesaka vienkārša deserta recepti zemeņu sezonas izbaudīšanai.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar iebiezinātā piena un piparmētru krēmu

Foto: Vida Press

Saldi kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu iebiezinātā piena krēma pildījumu, turklāt šo jau tā bagātīgo garšu buķeti papildina arī rīvēta piparmētru šokolāde. Īsti svētki! Īsts baudījums!

Lasīt vairāk

Bērnības kūka - saldais 'kartupelis'

Foto: Shutterstock

Saldās bērnības klasika - kūciņas 'kartupelis'. Tās ēdot vienmēr nosmērējās rokas un mute, bet seju rotāja laimīgi apmierināts smaids. Pagatavo un noskaidro, vai tā vēl arvien garšo tikpat lieliski, kā tavās atmiņās.

Lasīt vairāk

Ātrais banānu saldējums no divām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Šī neticami vienkāršā un gardā banānu saldējuma recepte noderēs gan aizņemtām māmiņām, gan svaigēdājiem, gan svara vērotājiem. Gaisa temperatūras svārstības nenozīmē, ka par auksto kārumu ir jāaizmirst līdz nākamajai vasarai, jo ir daudz veidu, kā tu vari saldējumu izmantot arī gada vēsajos mēnešos: pildi to plānajās pankūkās, pasniedz ar siltu ābolu pīrāgu vai, ko tur daudz, vienkārši ņem lielo karoti un našķējies.

Lasīt vairāk

Neceptā siera kūka ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Pašgatavota cukura mastika kūkām

Foto: Shutterstock

Cukura mastikas masu var iegādāties specializētajos veikalos, bet tikpat vienkārši to var pagatavot arī mājās. Mastiku izmanto kūku un tortes dekorēšanai.

Lasīt vairāk

Ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Gardais ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu - pārsteigums ciemiņiem.

Lasīt vairāk

Elementārais aveņu saldējums bez saldējuma aparāta

Foto: Privātais arhīvs

Lai pagatavotu šo saldējumu, nav nepieciešama īpašs aprīkojums – visu darbu paveiks mikseris. Šī saldējuma tekstūra un garša esot neaprakstāma, apgalvo garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Biešu-dzērveņu kēksiņi ar iebiezinātā piena krēmu

Foto: Publicitātes foto

Sulīgie kēksiņi ar maigo sviesta krēmu kusīs mutē kumosu pa kumosam. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Gatavs 10 minūtēs: 'Selgas' cepumu 'kartupeļi' ar iebiezinātā piena krēmu

Foto: Privātā arhīva foto

Kārojas panašķēties ar ko saldu, bet nepavisam negribas piepūlēties, gatavojot kūku vai torti un gaidīt, kad tā izcepsies. Šādās reizēs saldie "kartupeļi" būs īsts kārumnieku glābiņš, jo sulīgos, mutē kūstošos kumosiņus ar bērnības garšu, rīkojoties veikli, varēsi pagatavot nieka 10 minūtēs. Recepti iesaka Grieta Mfondouma.

Lasīt vairāk

Vienkāršais 'Skudru pūznis' ar cepumiem un iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkāršs deserts ar bērnības garšu – "Skudru pūznis".

Lasīt vairāk

Šokolādes fadžs jeb mīkstā karamele no trīs sastāvdaļām

Foto: Privātais arhīvs

"Fadžs jeb mīkstā karamele, manuprāt, ir viens no vienkāršākajiem saldumiem, ko iespējams pagatavot mājās. Piesātināts ar šokolādi, kondensēto pienu un kalorijām - grēcīgi garšīgs! Ardievu, diēta!" tā recepti piesaka mūsu lasītāja Elīna Krišjāne Gustsone.

Lasīt vairāk

Elementārais 'Snickers' saldējums bez saldējuma aparāta

Foto: Veronika Ļevša

Ja "Snickers" ir tava mīļākā šokolāde, tad šis būs tavs mīļākais saldējums. Lai pagatavotu atvēsinošo kārumu, nav nepieciešams īpašs aprīkojums – visu darbu paveiks mikseris. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Saldā cepumu desa ar marmelādi un lazdu riekstiem

Foto: Privātais ahīvs

Vislabāk saldo desu sarullēt un ielikt ledusskapī jau iepriekšējā vakarā, tad tā būs īpaši garda. Vienkārši pagatavojama našķa recepti iesaka Linda Kozlovska.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!