Dārzeņi, lēcas, rīsi, izteiksmīgas garšvielas un ilga sutināšana – šīs lietas varētu būt pašas raksturīgākās indiešu virtuvei. Šoreiz šefpavārs Endijs Bērziņš "Hobiju domnīcā" rāda un stāsta, kā pagatavot tradicionālu sautējumu indiešu gaumē un plakano uzkodu maizīti čapātī (chapati).

Šķietami vienkāršo sautējumu, kas sastāvdaļu ziņā nemaz neatšķiras no latviešu virtuvē gatavotajiem, par indiešu virtuves recepti padara tieši garšvielas un fakts, ka dārzeņi tiek sautēti lielā sviesta daudzumā. Tas tāpēc, ka indieši pārsvarā ir veģetārieši un šādā veidā – ar lielāku taukvielu daudzumu – panāk sāta sajūtu.

Sastāvdaļas sautējumam:

  • burkāni;
  • cukīni;
  • selerijas sakne;
  • sīpols;
  • ķirbis;
  • 100 g dzeltenās lēcas;
  • 100 g sarkanās lēcas;
  • 250–300 g ūdens;
  • "Kitchen king" garšvielu maisījums;
  • 100 g gī sviests;
  • "Panch puren" piecu garšvielu maisījums (sieramoliņš, sinepju sēklas, sīpolu sēklas, kumīns; fenhelis).

Sautējuma gatavošanu sāk ar to, ka visus dārzeņus sagriež. Sīpolus smalki sakapā, burkānus, cukīni, selerijas sakni un ķirbi – sagriež gabaliņos, kā nu tīk. Tad lielā katlā liek gī sviestu un uzkarsē. Pēc tam katlā saber gan garšvielu pulveri, gan sēklu garšvielu maisījumu, un nedaudz tās apcep. Uzreiz pēc tam katlā saber sīpolus un apcep, līdz caurspīdīgi.

Kad sīpoli nedaudz apcepti, katlā saber visus pārējos dārzeņus, izņemot cukīni, un pārlej ar ūdeni, lai sastāvdaļas sautētos. Paralēli noskalo lēcas – Endijs iesaka izmantot sarkanās un dzeltenās, jo tās nepieciešams gatavot īsāku laiku. Kad sautējums sutinājies jau 10 minūtes, katlam pieber sagrieztus cukīni un lēcas, un visu vāra vēl 5–7 minūtes. Kad sautējums gatavs, laiks ķerties klāt pie čapātī gatavošanas.

Čapātī nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 250 g izsijāti kviešu milti;
  • 150 ml ūdens;
  • ½ TK sāls;
  • 2–3 ĒK kausēts sviests.

Lielā bļodā saber miltus, pievieno sāli. Tad visu pārlej ar ūdeni un kausētu sviestu. Kad tas paveikts, ar rokām mīca mīklu, līdz tā ir vienmērīgā masā. Čapātī vislabāk gatavot cepeškrāsnī, grila režīmā – krāsnij jābūt ļoti karstai, vismaz 240°C. Tas tāpēc, lai pietuvinātos tradicionālajai gatavošanas metodei, jo Indijā čapātī gatavo krāsnī ar atklātu uguni.

Pēc tam no mīklas izveido nelielas bumbiņas – tās pēc tam izpleš ar rokām un saplacina apaļas. Maizītes kārto uz cepešplāts un liek krāsnī. Kad čapātī krāsnī ir zeltainas, maizes gabaliņus izņem no krāsns un uzreiz apziež ar gī sviestu. Pirms pasniegšanas indiešu maizi var sagriezt gabaliņos, bet, ja nav žēl smērēt rokas, ēdot maizi var vienkārši plēst ar pirkstiem. Sautējumu pasniedz bļodiņās un ēd ar čapātī gabaliņiem.

Skaties "Hobiju domnīcu" ik sestdienu pulksten 22, kanālā 360TV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!