Foto: Valsts policija
Agrāk viss bija vienkārši – viena panna, kas der visam! Tagad katlus un pannas pērkot, jāizpēta kādām virsmām tie paredzēti. Kas notiks, ja pannu un plīts virsmu sapārosi nepareizi?

Konsultē ražotāja salona “Elementu” pārdošanas konsultante Baiba Kalpiša.

Dažādās gatavošanas entuziastu grupās ik pa laikam parādās jautājums – kas notiks, ja es uz indukcijas plīts uzlikšu parasto katlu? Kas notiks, ja es indukcijas plītīj paredzēto pannu uzlikšu uz keramikas virsmas? Jā, kas tad notiks? Vienmēr draudzīgie grupas biedri cits caur citu metas komentēt, ka nekas nenotiks. Vienkārši uz plīts stāvēs parasts katls, un neko pagatavot nevarēs.

Taču indukcijas trauki gan nav tik izvēlīgi, izvēloties gatavošanas pāri. Tie derēs arī uz parastās, keramiskās virsmas.

Visvienkāršākais veids, kā pārbaudīt, vai trauks der indukcijas plītij, ir pielikt tam magnētu. Ja tas pielīp, tad derēs! Šis triks strādās, ja nonāc svešā virtuvē, piemēram, īrējot kādus apartamentus ar indukcijas plīti, kur ir lērums katlu ar padzisušām piktogrammām. Veikalā vienkāršāks veids ir izlasīt, kam noskatītais katls un panna paredzēti, vai pajautāt konsultantam.

Indukcijas plīts ir cimperlīga – tai vajag ne tikai indukcijas katlus, bet arī konkrētu diametru. Katla diametram jāatbilst plīts rinķa diametram. Piemēram, ja diametrs ir 210 mm, plīts nereaģēs uz katliem, kuriem diametrs mazāks par 130 mm.

Kas vienkāršā valodā runājot ir indukcijas plīts? Tā ir plīts, kas taisīta ar spolēm, kas rada magnētisko lauku. Līdz ar to plīts silda tikai to virsmas daļu, kam ir uzlikts trauks. Uz indukcijas plīts gatavotie ēdieni uzvārās krietni ātrāk un tērē mazāk elektrības. Indukcijas plīts arī atdziest ļoti ātri, līdz ar to ir mazāk risku apdedzināties. Tas sevišķi aktuāli ir mājās ar maziem bērniem.

Taču, ja kaut kas ir tik labs, par to ir jāmaksā. Indukcijas plīts gadījumā tie ir speciālie, tieši šai plītij paredzētie trauki. Ar nekādiem citiem šī plīts sadarbību neuzsāks!

Vienīgais veids, kā likt plītij sadarboties ar parastiem traukiem, ir nopirkt speciālas plāksnes, ko uzliek virsū plīts rinķim, bet uz tām – parasto katlu vai pannu. Tiesa, gaidītais efekts var izpalikt – gatavošanas laiks paildzināsies un būs grūtāk regulēt temperatūru. Šādas plāksnes parasti cilvēki izvēlas, lai plītij pielāgotu sezonālus traukus, piemēram, sulu tvaicētāju, ko lieto tikai pāris reižu gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!