Foto: Shutterstock

Grūbas ir lielisks sabiedrotais dienās, kad gribas sātīgu un latvisku maltīti, taču daļa vairās tās gatavot, jo nezina, kā vislabāk vārīt, lai nesanāktu ķepīgs klīsteris vai līdz galam neizvārīti graudi. ''Tasty'' pūrā ir vairākkārt pārbaudīta un atzīta par labu esam metode, kā salīdzinoši ātri novārīt grūbas.

Vienalga, cik lielā daudzumā gatavojies vārīt grūbas, sekojošie soļi neatšķiras. Vispirms grūbas jānoskalo ar aukstu, tekošu ūdeni. Vislabāk šeit izmantot caurduri (ja vien caurumi nav pārāk lieli un grūbas caur tiem neizbirst). Skalot vajag tik ilgi, līdz ūdens caur tām iztek dzidrs, ne vairs bāls.

Grūbas ber katlā un aplej ar aukstu ūdeni, lai tās pilnībā nosegtas, un virs tām vēl ir ūdens aptuveni 1 cm biezumā. Katlam uzliek vāku un uz lēnas uguns ļauj karsēties. No vārīšanās brīža uzņem laiku un vāri 10 minūtes. Tad uguni nogriez, vāku atstāj un ļauj grūbām atdzist 10 minūtes.

Tad atkal piešķil uguni un vāri 10 minūtes. Tad atkal uguni nogriez un ļauj tām atdzist 10 minūtes. Šādi process jāatkārto trīs reizes.

Svarīgi nevārīt dikti ilgāk un nevienā brīdī nenoņemt vāku, citādu ūdens iztvaikos un grūbas piedegs. Ja pēc trešās reizes vēl nedaudz palicis ūdens, atstāj vāku un ļauj tām siltumā vēl uzbriest. Vēl labāk, ja katliņam uzliksi dvieli vai to ietīsi kādā segā – grūbas uzbriedīs un nebūs jānosmeļ šķidrums ne pile.

Vārīšanas ilgums var atšķirties arī atkarībā no tā, cik daudz grūbas vāra, bet šādi vārot un atdzesējot, iegūsi irdenas, pamatīgi uzbriedušas grūbas.

''Tasty'' iesaka: šādi var novārīt lielāku daudzumu grūbas un tad gatavot dažādas maltītes, pieberot tās zupai, pievienojot salātiem, pildot piparos, ķirbjos, kāpostos un visādi citādi liekot lietā sātīgos graudus.

Grūbu putra jeb 'Pancaks ar cymusu'

Foto: Publicitātes attēli

"Sātīgo putru vāra, ja ēdāju būs vismaz desmit, jo, kaut rezultāts ir varen garšīgs, gatavošanas process ir visai laikietilpīgs," Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" kulināra mantojuma recepti piedāvā Dagdas Tūrisma informācijas centrs.

Lasīt vairāk

Biešu grūbas ar kūpinātu cūkgaļas krūtiņu

Foto: Delfi Foto

Tik ierastās grūbas ar kūpinātas krūtiņas gabaliņiem atsvaidzinās krāsnī ceptās bietes un spināti, bet biezputrai zīdainu krēmīgumu piešķirs Mascarpones siers.

Lasīt vairāk

Gruboto ar ķirbi un zilo sieru

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā latviska gruboto recepti ar ķirbja gabaliņiem. Īpaši labi krēmīgā grūbu putra garšos, ja pasniegsi to ar cepta bekona kraukšķīšiem un gorgonzolas sieru.

Lasīt vairāk

Vistas buljonzupa ar grūbām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas tā nesasilda kā vistas gaļas zupiņa. Pagatavo to no iepriekš novārīta buljona, pievieno dārzeņus un grūbas, bet izteiktākam aromātam pieber garšaugu rīvmaizi ar citrona miziņu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais grūbu stūķis ar papriku un kabačiem

Foto: Privātais arhīvs

Ja roka neceļas ķēpāties ar gruboto gatavošanu, var ātri sameistarot grūbu stūķi. Turklāt tas arī nebūs tik trekns kā gruboto, jo saldais krējums šajā receptē nav nepieciešams.

Lasīt vairāk

Latviskais grūbu tabulē ar grilētiem dārzeņiem

Foto: DELFI

Kurš gan ir teicis, ka grūbas ir ziemas ēdiens? Salikumā ar grilētiem dārzeņiem, prāvu tiesu svaigiem zaļumiem un citām vasarīgām piedevām, ēdiens iegūs pavisam citu noskaņu. Ēdiens ļoti labi iederēsies Līgo svētku galda klājumā.

Lasīt vairāk

Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.

Lasīt vairāk

Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem

Foto: DELFI

Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.

Lasīt vairāk

Ar 'Sniega bumbām' un grūbām pildīta paprika

Pildīta paprika ir atrodama gluži vai ikvienas ģimenes ikdienas ēdienkartē. Variē tradicionālo recepti un pievieno ko neparastu un gardu. "Sniega bumbas" lieliski papildina mīksto papriku un grūbas gan ar aromātu, gan krēmīgumu. Izvēlies "sniega bumbas" ar ķiploku, papriku, amoliņu vai tomātiem un baziliku. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.

Lasīt vairāk

Pildīti kabači ar grūbām un vistas fileju

Foto: DELFI

Iegādājoties tirgū pirmos, mazos kabacīšus, noteikti jātapina maltītei tie pildītā veidā. Tieši mazā forma ir pateicīga pildīšanai, bet izgrebto mīkstumu pēc tam var izmantot plācenīšu cepšanai.

Lasīt vairāk

Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un bumbieriem

Foto: Privātais arhīvs

"Pērļu grūbas un arī parastās grūbas esmu iemācījusi ēst savējiem visdažādākajos veidos. Vispazīstamākā recepte ir pienā vārītas grūbas, kam beigās tiek pievienoti sīpoli ar kūpinātu gaļu," raksta Nataša Rogova savā Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursa pieteikumā. Nataša piedāvā ļoti interesantu pērļu gruboto variāciju.

Lasīt vairāk

Rīsu, grūbu, tomātu un fetas siera salāti Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salāti, kurus ēdot, katrs kumosiņš atgādinās par laiski saulainām dienām pie Vidusjūras. Tie būs ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, pateicoties sastāvā esošajām grūbām, rīsiem, garšaugiem un dārzeņiem. Bet citronu sulas un olīveļļas mērce piedos gardu spirgtumu.

Lasīt vairāk

Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem

Foto: DELFI

Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.

Lasīt vairāk

Kūpinātu desiņu zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Sātīga ziemas zupa aizņemtām dienām, jo tās pagatavošana prasīs vien pusstundu laika.

Lasīt vairāk

'Gruboto' ar pesto, parmezānu un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Shutterstock

Latvisko grūbu glaunāka variācija, kas būs lieliska piedeva jebkuram svētku cepetim. Ņem vērā - jo ilgāk gruboto ievilksies, jo irdenāks tas būs. Turklāt tas lieliski garšos arī nākamajā dienā, kad varēsi pasniegt bagātīgo gruboto kā piedevu viegliem, atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Agnese, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Sakņu zupa ar gaļu un grūbām

Foto: Shutterstock

Šī būs lieliska ikdienas zupa, īpaši pēc viesībām, kad šis un tas palicis pāri no dažādiem gaļas ēdieniem. Īpaši kārdinoša šī zupa būs, ja tā būs bieza, gandrīz kā sautējums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!