Foto: Shutterstock
Ja slāpst, tad jādzer, taču kā vislabāk remdēt slāpes? Ko dzert, bet ko nedzert vasaras tveicē? Gluži kā, uzkrītot pirmajam sniegam, visi aizmirst pareizi braukt un tīrīt ielas, tā, iestājoties vasaras svelmei, aizmirstam pareizi veldzēties! Laiks atkārtot sen aizmirstos pērno gadu tveices padomus!

Atceries padzerties!

Tīrs, negāzēts ūdens – šis ir obligāts tveices dienu sabiedrotais! Protams, arī katras dienas sabiedrotais, bet, kad ārā svelme, tad jādzer pat tad, kad lāga negribas vai esi mazdzērājs.
Jo karstāks, jo vairāk svīstam, jo vairāk svīstam, jo mazāk organismā paliek šķidruma un notiek dehidratācija. Tā nāk komplektā ar nogurumu, lēnu reakciju, galvassāpēm un citām nepatīkamām blaknēm. Mēs novīstam gluži kā puķes, kas nav ieliktas vāzē, tāpēc nekādu atrunu – uzpildām pudeles, karafes un krūzes! Ja pliks ūdens negaršo, tad to var iegaršināt! Būs gan skaisti gan gardi!

Lai atvēsinātos, dzer karstu!


Siltajās zemēs vietējie +30 grādos strebj karstu tēju un pareizi dara! Viņiem tādas vasaras kā mums pēdējos gadus ir ikdiena, tādēļ vērts atdarināt zinošus ļaudis!
Kas notiek, ja iedzeram vēsu, ar ledu bagātinātu dzērienu? Tā ir tūlītēja bauda un mānīgs priekšstats, ka labi atdzesējāmies. Taču organisms, uzņemot sevī aukstumu, metas to sasildīt, izraisot ķermeņa temperatūras paaugstināšanos. Kas notiek, ja iedzeram karstu tēju? Vai iestrebjam zupiņu ar čili? Ķermenis dabū karstumu, pastiprināti izsvīst, kad sviedri iztvaiko, ķermenis atdziest.

Tieši tāpat labāk ir iet karstā, nevis aukstā dušā.

Uzmanīgi ar gāzētiem, reibinošiem un saldinātiem dzērieniem!


Glāze ar saldu limonādi, vīns vai kāds alkoholisks kokteilis, kam bagātīgi klāt pievienots ledus, – pasaka, vai ne? Galu galā – šķidrums, iebildīs tie, kas negrib dzert vienkārši ūdeni. Karstās vasarās šī trijotne neierakstās sarakstā, kas būtu jādzer, lai dzesētu slāpes.
Saprotams, siltā vakarā izdzert kokteili vai alus pudeli var, bet jāatceras to noskalot ar divreiz lielāku ūdens daudzumu. Un nekādā ziņā nevajadzētu gāzētos, saldos un reibinošos dzērienus izmantot kā slāpju dzesētājus tveicē. Organisms jums paldies neteiks! Alkoholiskie kokteiļi nav tikai reibinoši, bet arī urīndzenoši, kas nozīmē, ka ātri vien var iestāties dehidratācija un var būt traucējumi ķermeņa termoregulācijā – tam alkohola ietekmē sevi atdzesēt kļūst grūtāk.

Dzesē slāpes gudri!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!