Foto: Shutterstock
Nemaz tik tālā pagātnē fondī katliņi bija viena no kulta lietām, kas tika celta galdā reizēs, kad mājās gaidāmi viesi. Nu ar sierā un šokolādē apviļātajiem uzkodu gabaliņiem mājās uzņemam viesus arvien mazāk, bet pats katls skumst kādā tumšā plauktā neizmantots. Pirms atvadīties no tā pavisam, vērts šo rīku izmantot radoši un pamēģināt tajā pagatavot vēl ko citu bez fondī.

Ne velti vāciešiem viens no iecienītākajiem gardumiem ir eļļas fondī, kurā mērcē gaļas gabaliņus – to jo īpaši izmanto Ziemassvētku laikā un aukstajos gadalaikos. Lūk, dažas idejas, kas neļaus fondī katliņam noputēt plauktā, iedvesmojoties no vietnes "Mentalfloss". Bet, ja neviena no šīm idejām nevilina, iesakām pagatavot tradicionālo siera fondī.

Pagatavo zupu

Protams, fondī katlā nepagatavosi soļanku vai boršču, bet vienkāršu makaronu zupu pavisam noteikti izdosies tajā uzvārīt. It īpaši, ja zupā nav nekādu sastāvdaļu, kas neprasa ļoti augstas temperatūras, ar fondī katliņa liesmām pietiks, lai izvārītu pupiņu zupu – ja vien ūdens vietā izmantosi buljonu.

Izmanto fondī katlu fritēšanai

Ne velti bez siera un šokolādes fondī ir arī eļļas fondī receptes. Nelielais katliņš ir lieliski piemērots tam, lai eļļā fritētu dažādus dārzeņu gabaliņus, gaļas gabaliņus, maizi un daudz ko citu. Galvenais vaktēt, lai eļļas temperatūra, karsējot ar liesmu, saglabātos vienmērīga.

Siltais katliņš uzkodām

Ja pirms viesu vai mājinieku sagaidīšanas nākas ilgstoši uzturēt ēdienu siltu, šim mērķim var noderēt fondī katls. Tā kā svecītes liesma ir neliela, tā vienmērīgi un minimāli sildīs fondī katlu, pārlieku nekarsējot ēdienu. Šādā veidā siltas saglabāsies arī mērces. Un līdz pasniegšanai nebūs jāuztraucas par to, ka ēdiens atdzisis.

Gatavo tajā ēdienus Āzijas gaumē

Tā kā Āzijas ēdieniem raksturīgi, ka tajos nereti ir karsts buljons un pavisam svaigas sastāvdaļas, to pagatavošanai var noderēt arī fondī katls. Uzsildi katlā buljonu, kam piejaukta zivju mērce, čili un citas piedevas. Kad buljons būs karsts, atliks vien individuālajās bļodiņās sabērtas sēnes, nūdeles, Āzijas kāpostus un citas sastāvdaļas apliet ar buljonu. Tāpat vari pagatavot asajās mērcēs noturētos dārzeņus – ar iesmiņiem nāksies vien izvilkt pa gabaliņam no katla.

Uzvāri tēju vai kafiju

Nelielais fondī katliņš var noderēt arī tad, ja negribas dzērienu gatavot uz plīts vai saplīsusi ūdens vārāmā kanna. Tēju vai kafiju varēsi pagatavot vienmērīga karstuma ūdenī, kas nav verdošs. Turklāt tējas lapiņas labāk ievilksies un tā būs gardāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!