Foto: Shutterstock
Lai siers atklātu savu košāko garšas buķeti, ar to jāprot pareizi apieties. Katram sieram ir sava pieeja, un gluži kā ar cilvēku – sava uzrunas forma un pieeja.

Pirms celšanas galdā siers ir jāsagatavo. Savu patieso garšu buķeti siers atklāj stundu pēc izņemšanas no ledusskapja vai pieliekamā, pārējā laikā to glabā vēsumā. Cietajiem sieriem der arī plastikāta ietinamais materiāls vai ietinamais papīrs, turklāt tos drīkst arī saldēt. Savukārt mīkstos sierus speciālisti ieteic glabāt slēgtā traukā ar vāku.

Sildot siers kūst, tāpēc ēdienus, kuros izmanto sierus, iesaka gatavot uz lēnas, vienmērīgas uguns. Gatavojot šādus ēdienus uz straujas un spēcīgas liesmas, siers var kļūt ciets un negaršīgs.

Ja ir nepieciešamība pēc izkausēta siera, pirms tam to labāk sarīvēt vai salauzīt mazos gabaliņos. Vieglāk rīvēt ir tikko no ledusskapja izņemtu, labi atdzesētu siera gabalu. Izņēmums ir Parmezāns un Asiago – šie sieri labāk rīvējas, turēti istabas temperatūrā.

Gatavojot siera mērci, sarīvēto sieru pievieno pēdējā brīdī un maisa, līdz tas vienmērīgi izkūst un sajaucas ar pārējām mērces sastāvdaļām. Nepārkarsējiet mērci, citādi siers kļūst staipīgs. Augsta gatavošanas temperatūra vispār sieriem neder, tomēr tieši cietie sieri augstu gatavošanas temperatūru pārcieš labāk.

Ja receptē norādītā siera šķirne nav nopērkama, to var aizvietot ar citu sieru, kuram ir līdzīgs līdzīgi mitruma un tauku saturs. Piemēram, trekno Čedara sieru var aizstāt ar Grijēras sieru.

Sieri lieliski kombinējas gan ar sātīgiem otrajiem ēdieniem, gan zupām, gan augļiem Piemēram, puscietos sierus pasniedz kopā ar augļiem, tie lieliski iederas uzkodu platēs. Siera un uzkodu platēs pasniedz Čedara, Gaudas, Provlone sierus. Tie labi noder arī sacepumu gatavošanai un siltajos ēdienos, kur siers tiek izmantot jau gatavošanas procesā.

Klasiski cietie sieri ir Parmezāns, Romano siers, Šveices siers, Asiago, Džiugas. Tajos ir maz mitruma, sieri ir ilgi izturēti un drupani. Tāpēc šos sierus galvenokārt izmanto rīvētā un drupinātā veidā pie makaroniem, salātiem, picām, kā arī kā atsevišķu uzkodu. Cietie sieri lieliski garšo kopā ar dažādiem riekstiem, augļiem un vīniem. Starp citu, jo siers cietāks, jo vīnā vajadzētu būt vairāk tanīnu.

Šveices cietos sierus iesaka izmantot gardu karstmaižu pagatavošanai. Tie labi kūst un karstuma ietekmē nepaliek staipīgi un gumijaini.

Cietie sieri satur daudz vērīgas uzturvielas – proteīnus, kalciju, B12 vitamīnu, fosforu, tāpēc pievienot to ēdieniem, ir ne tikai garšīgi, bet arī ļoti veselīgi.

Raksts tapis sadarbībā ar leģendāro sieru "Džiugas":

DŽIUGAS® - tas ir lielisks siers sarunu laikā! To garšojot, laiks paiet ātri, un sarunas raisās viena pēc otras, priecējot dvēseli. Pat mazs stingrā un cietā siera gabaliņš iepriecina aukslējas ar pikantu stiprumu, vieglu rūgtumu un patīkami sadrūp trauslos kalcija sāļu kristālos. Taču siera dažādas gatavības pakāpes izceļas ar dažādām izsmalcinātām garšām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!