Foto: Shutterstock

Kārtīgs vistas cepetis cepeškrāsnī vai uz grila liekams vesels, ar dažādu sastāvdaļu pildījumu un citiem labumiem iekšā. Taču saplacināta vista (angliski šo metodi sauc par "spatchcock") būs ērtāk pagatavojama, turklāt maltīte būs gatava krietni vien ātrāk. Kas jādara, lai veselā vista skaisti noplacinātos un izskatītos pēc skaista taureņa?

Vistas saplacināšanai būs vajadzīgs ļoti labs nazis vai virtuves šķēres, lai ērtāk varētu izgriezt liekos kaulus. Vistu noliek uz virtuves dēlīša ar mugurkaulu uz augšu. Ar pirkstiem uztausta, kur tieši mugurkauls atrodas, un nazi iedur tieši gar vistas mugurkaula maliņu. Ar otru roku pietur vistu tās augšgalā, nazi griežot uz savu pusi tieši gar vistas mugurkaulu.

Kad vista sagriezta uz pusēm gar vienu mugurkaula puses daļu, ar pirkstiem var sataustīt no vistas iekšienes, kur tieši atrodas mugurkauls un cik plats tas ir. Tādējādi precīzi ar nazi var iedurt mugurkaula otrā pusē, lai veiksmīgi to izgrieztu. Tāpat kā pirmajā griezienā, arī otrajā ar nazi izgriež visā vistas muguras garumā, lai to atbrīvotu no mugurkaula.

Kad mugurkauls izgriezts, ar nazi nogriež liekās vietas no jēlās miesas un izņem mugurkaulu pavisam. Vistai šajā brīdī būtu jāizskatās tā, ka tā ir pavisam pāršķelta uz pusēm no mugurpuses. Veselo vistu apgriež otrādi tā, lai acu skatam pavērtos neskartā miesas daļa. Izplestā vista izskatīsies pēc taureņa – ar rokām piespiež vistas krūškurvi pie virtuves dēlīša pamatnes, lai salauztu liekos kauliņus un vista būtu vēl plakanāka.

Saplacināto vistu apkaisa ar garšvielām, apsmērē ar eļļu un sviestu un cep cepeškrāsnī vai grilē. Šādā veidā sagatavota vista būs gatava krietni vien ātrāk nekā vesels vistas cepetis. Izgriezto vistas mugurkaulu var izmantot tālāk, pagatavojot no tā vistas buljonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!