Foto: Shutterstock

Mango ir izcils auglis – tas dievīgi garšo gan pats par sevi, gan salātos ar tomātiem un zaļumiem, to var pat grilēt, saldēt un no mīkstuma gatavot saldējumu, tāpat tā būs lieliska piedeva augļu kokteiļos, sangrijās un citos atspirdzinošos dzērienos. Ko darīt ar iegādāto mango, kas vēl nav gatavs ēšanai un kā to pienācīgi uzglabāt līdz notiesāšanas brīdim?

Mango ir ļoti dažādi – dzelteni, sarkani, zaļi un pat divkrāsaini, taču mizas krāsa nebūt nav noteicošais faktors, pēc kā izvēlēties gatavāko mango. Raugies, lai augli saspiežot, tas nedaudz padotos un nebūtu ciets kā krams. Ja spiežot augli mīkstums nav jūtams itin nemaz, visai iespējams, tam vajadzētu vēl nogatavoties. Negatavu mango būs grūti sagriezt, tas nepadosies mizošanai, tas nebūs sulīgs un daži pat teiks, ka tas garšo pēc skujām.

Viens no veidiem, kā mango ātrāk nogatavināt mājas apstākļos – liec to papīra maisiņā, aizloki to ciet un uzglabā istabas temperatūrā divas dienas. Šādi mango krietni ātrāk kļūs mīkstāks. Ja pa rokai nav papīra maisiņa, mango var uzglabāt arī tāpat istabas temperatūrā – arī tas palīdzēs auglim nogatavoties. Nevajadzētu augli glabāt tiešos saules staros. Zināms, ka citi augi var palīdzēt nogatavoties, piemēram, avokado ir ieteicams blakus nolikt ābolu, savukārt mango ieteicams blakus nolikt sīpolu vai banānu. Šajā kompānijā mango nogatavosies krietni ātrāk.

Savukārt tad, kad mango jau ir gana nogatavojies, robeža starp gatavu un jau pārgatavojušos mango ir ļoti šaura, tāpēc uzreiz, kad auglis jau ieguvis vajadzīgo mīkstumu, bet vēl nav plānots to izmantot, liec to ledusskapī plauktā, ne augļu kastē. Gatavu mango ledusskapī var glabāt līdz piecām dienām un tas nepārgatavosies un nesabojāsies. Taču, ja zini, ka nepagūsi to apēst vai izmantot kādā receptē, labāk augli nomizo, sagriez gabaliņos un sasaldē – pēc tam sanāks gardi smūtiji, varēsi pagatavot saldējumu vai pievienot tos augļu salātiem, iesaka ''Mango.org''.

Interesantu meistarklasi no pieredzējuša mango audzētāja augļa mizošanā palūko šeit, taču arī šis paņēmiens ir izmēģināšanas vērts.

Starp citu, interesantu foto materiālu, kā aug mango dabā, vari aplūkot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!