Foto: Shutterstock
Ja tavs budžets ir ļoti ierobežots, ēdienkartes plānošana un pārtikas produktu iegāde var sagādāt grūtības. Ēst veselīgi ierobežota budžeta apstākļos ir vēl sarežģītāk, tomēr ne neiespējami. Iepazīsties ar mūsu apkopotajiem padomiem, tie tev noteikti palīdzēs saimniekot ekonomiskāk.

Sezonāli produkti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Svaigi augļi un dārzeņi ir lieliski, taču, ja nav sezona, tie var būt diezgan dārgi un, būsim atklāti, arī bezgaršīgi, tādēļ izvēlies tikai sezonālus produktus un, ja atrodi ļoti izdevīgu piedāvājumu, iegādājies lielāku daudzumu un sagatavo uzglabāšanai saldētavā. 

Šis ieteikums attiecas arī uz ogām un sēnēm.

Akcijas preces

Foto: PantherMedia/Scanpix

Meklē akcijas preces un, balstoties uz tām, plāno savu ēdienkarti. Ja vietējā pārtikas veikalā tiek piedāvāta atlaižu karte, piesakies tās saņemšanai un noskaidro iknedēļas īpašos piedāvājumus.

Nepērc pārtiku balstoties uz savu iknedēļas ēdienkarti, rīkojies pilnīgi pretēji - mēģini pieskaņot savu ēdienkarti akcijas precēm. Tas ir lielisks veids, kā ietaupīt būtisku naudas summu. Turklāt šādi tu izaicināsi savu piedzīvojumu garu, jo nāksies būt radošai, improvizējot un izmēģinot jaunas recepšu sastāvdaļas.

Lētāka gaļa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pat ja budžets ir ļoti ierobežots, tas nenozīmē, ka tev ir jāatsakās no gaļas. Izvēlies lētākus gabalus, piemēram, vistu stilbus nevis filejas un gatavo tos uz lēnas uguns, lai gaļu padarītu mīkstu un sulīgu.

Sarkanā gaļa ar kauliem un subprodukti ir daudz lētāki, barojošāki un tiem ir izteiktāka garša nekā, piemēram, atkaulotai vistas krūtiņai bez ādas. No lētajiem zupas kauliņiem pagatavo aromātisku buljonu, sasaldē to nelielās porcijās un pēc vajadzības izmanto zupu, mērču, sautējumu un citu ēdienu garšas uzlabošanai. Daudz gardāka un lētāka būs arī mājās gatavota aknu pastēte. Nebaidies lietot uzturā arī kvalitatīvus dzīvnieku taukus – vari tos izmantot cepšanai.

Plngraudu produkti un pupiņas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pupiņas un pilngraudu produkti – grūbas, griķi, miežu putraimi, auzu pārslas utt. ir salīdzinoši lēti un garšīgi. Tie padara maltītes barojošākas vai pat paši par sevi var būt lieliska maltīte.

Nopērc, piemēram, grūbas vai pupiņas, izvāri lielākā daudzumā un, safasētas nelielās porcijās, uzglabā saldētavā. Pēc nepieciešamības pievieno tās salātiem vai zupai, padarot ēdienu sātīgāku un uzlabojot tā uzturvērtību. 

Gatavo maltītes ilgākam laika posmam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nedēļas nogalē velti laiku tam, lai izplānotu nākamās nedēļas ēdienkarti.Tu vari svētdienas vakarā pagatavot maltīti visai nedēļai vai vismaz pāris dienām un aizvākojamos trauciņos uzglabāt to ledusskapī. Šādi rīkojoties, tu vienā vakarā būsi sev sarūpējusi pusdienas vai vakariņas visai nedēļai, un netiks izšķērdēti lieki produkti, kuri bieži vien tiek aizmirsti kādā tālākā ledusskapja stūrī, līdz attopies, ka tiem jau sen beidzies derīguma termiņš.

Tas ir lielisks veids, kā ietaupīt laiku un naudu. Protams, ja vien tev nav iebildumu visu nedēļu ēst vienu un to pašu.

Paplašini savu redzesloku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Meksikāņu un indiešu ēdienu pamatā ir lēti pārtikas produkti, tādi kā pupiņas, kukurūza un rīsi. Būtiskākā investīcija ir garšvielas, bet tas ir ilgtermiņa ieguldījums, jo tu tās varēsi uzmanot ilgu laiku, turklāt, lai piešķirtu ēdienam garšu, ir jāpievieno pavisam neliels daudzums.

Ja līdz šim izjuti aizspriedumus pret šo eksotisko zemju virtuvēm, centies tās iepazīt no jauna un pakāpeniski sevi pieradināt pie neierastajām garšām, jo meksikāņu un indiešu ēdieni ir gan lēti, gan garšīgi.

Abu virtuvju pamatā ir rīsi, kas ir lēti. Abās virtuvēs dārzeņi un graudu produkti ņem virsroku pār gaļu, un tas būtiski ietekmē ēdienu izmaksas. Gan indiešu, gan meksikāņu virtuvē konkrētus pārtikas produktus bieži vien var aizstāt ar citiem, un tas nozīmē, ka vari improvizēt, izmantojot to, kas ir atrodams tavā virtuvē.

Sakārto ledusskapi un pieliekamo

Foto: PantherMedia/Scanpix

Produkti ir noderīgi tikai tad, ja tie nepazūd ledusskapja un virtuves skapīšu tālākajos stūros. Lai samazinātu pārtikas šķērdēšanu, marķē produktus un uzturi kārtību ledusskapī. Uz aizvākojamām kastītēm atzīmē ēdiena nosaukumu un pagatavošanas datumu, arī tas palīdzēs izvairīties no produktu nevajadzīgas šķērdēšanas.

Neaizmirsti regulāri pārbaudīt arī saldētavu un izlietot tajā esošos pārtikas produktus.

Izmanto iepriekšējo maltīšu pārpalikumus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja neesi ar mieru vairākas dienas ēst vienu un to pašu maltīti, apsver iespēju izmantot iepriekšējās maltītes pārpalikumus, gatavojot citus ēdienus.

Ir izdevīgi gatavot ēdienus, kurus vēlāk var izmantot, lai pagatavotu, piemēram, sviestmaizes (vārīta vista, kotletes, viltotais zaķis, dažādi cepeši). Kad vietējā pārtikas veikalā ir atlaides, nopērc veselu vistu, pagatavo vistas cepeti un tā pārpalikumus izmanto, lai pagatavotu citus ēdienus – vistas zupu, vistu ar rīsiem, vistas sviestmaizes u.c.

Dodies uz tirgu dienas beigās

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tavs budžets ir ļoti ierobežots, priecāsies uzzināt, ka, dodoties uz tirgu aptuveni stundu pirms tā slēgšanas, ir iespējams iegādāties produktus par īpaši zemām cenām, jo tirgotāji pirms darba dienas beigām cenšas izpārdot atlikušos produktus, tādēļ cenas ir stipri lētākas, nekā dienas sākumā.

Turklāt, ja palaimēsies, bonusā iegūsi arī nedaudz apvītušu zaļumu pušķi par "paldies".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!