Foto: Shutterstock
Ko iesākt ar bunti seleriju kātu? Kraukšķīgo dārzeni, kas pēc izskata atgādina mazus rabarberus, var daudzpusīgi izmantot. Idejas pagatavošanai noderēs, jo nereti no nopirktās seleriju buntes vajag vien pāris zaļos kātiņus, pārējo atstājot neapēstu.

Seleriju īpašu padara ne tikai tai raksturīgā garša, kraukšķīgums un aromāts, bet arī veselīgums. Selerijās ir C un B grupas vitamīni, fosfors, kālijs, mangāns un citas vērtīgās uzturvielas. Turklāt, selerijas ir īpaši ieteicams našķis tiem, kas ietur slaido līniju. Ko tad no seleriju kātiem var pagatavot?

Pievieno zupai


Seleriju kāti ir lielisks papildinājums zupām – gan vārot dārzeņu buljonu, gan piešķirot garšu un tekstūru pašai zupai. Turklāt, buljona vārīšanai derēs ne tikai seleriju kāti, bet arī lapu selerijas (pēc izskata atgādina pētersīļus). Tā kā selerijas ilgas vārīšanas laikā mēdz izšķīst, tās noderēs, lai iebiezinātu zupu. Bet, ja iecienītas ir biezzupas, tad tādu var pagatavot arī no seleriju kātiem.

Pagatavo salātos


Ja ir kāds dārzenis, kam selerijas ir līdzvērtīgas, tad tie ir gurķi. Tikpat zaļas, kraukšķīgas un veselīgas ir selerijas. Tieši tāpēc nelielos gabaliņos sagrieztās selerijas papildinās ne vien svaigos lapu salātus, bet arī, piemēram, kartupeļu salātus. Un tādā veidā nebūs jāuztraucas, ka kaut kas no buntītes paliks pāri.

Pasniedz kā uzkodu


Seleriju kāti ir arī pateicīga uzkodu plates sastāvdaļa. Kātus var pasniegt tāpat svaigus, sagriežot nelielos gabaliņos un uz šķīvja liekot kopā ar burkāniem un paprikas stiebriņiem. Tomēr vēl gardāka selerija sanāks, ja tā būs pildīta – pildījumam var izmantot svaigo sieru ar garšaugiem, biezpienu vai ko citu, kas vislabāk garšo.

Papildini smūtiju


Tie, kas iecienījuši smūtijus, iespējams, jau būs pārliecinājušies, ka selerijas noderēs arī blendēto kokteiļu pagatavošanai. Piemēram, seleriju kātus var sablendēt ar bietēm un āboliem, iegūstot spēcinošu un vitamīniem bagātu kokteili. Tāpat tas lieliski garšos zaļajā kokteilī ar āboliem, spinātiem, laimu un citiem zaļumiem. Kā šķidruma bāzi šajā gadījumā izmanto ūdeni vai gāzētu minerālūdeni.

Klasiskie kartupeļu salāti

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.

Lasīt vairāk

Ceptas desiņas ar seleriju un pastinaku biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tik daudz labu lietu vienā gardā maltītē – biezenis, kas pagatavots no pastinakiem un selerijām un pasniegts kopā ar cepeškrāsnī apceptām desiņām. Tam visam klāt sutināti sarkanie kāposti ar sīpoliem, brokoļiem un vienkāršu mērcīti.

Lasīt vairāk

Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.

Lasīt vairāk

Ābolu, kartupeļu un seleriju biezenis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kartupeļu biezputra ar garšīgu pievienoto vērtību – āboliem un selerijas gabaliņiem. Krēmīgo konsistenci maltītei piešķirs arī klāt liktais maskarpones svaigais siers. Gardām pusdienām var ēst tāpat, bet vakariņās pasniedz kopā ar gaļu vai zivi.

Lasīt vairāk

Pildīti selerijas kāti

Foto: Publicitātes foto

Recepte, kurai konkrētu proporciju nav, tāpēc sastāvdaļas var sajaukt tā, kā pašam tīk. Īpaši patiks veģetāriešiem un svaigēdājiem, bet nesmādēs arī mazākie un prasīgākie ēdāji. Uzkodas recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rimi gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Jēra steiks ar svaigu pesto, seleriju biezeni un ceptiem dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgs jēra steiks ar svaiga bazilika un piparmētru pesto, kuram pievienots izteiksmīgs seleriju biezenis un cepti dārzeņi. Garda un restorāna cienīga maltīte, kuru pagatavot pašam mājās un baudīt kopā ar kādu glāzi sarkanvīna.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām īpaši labi saderēsies ar dažādām grilētām, pikantām gaļām. To viegli saldā un atsvaidzinošā garšas buķete līdzsvaros marinādes pikantumu. Salātu pagatavošanai lieliski noderēs kartupeļu mizojamais nazis, ar kuru dārzeņus var sagriezt garās, platās, dekoratīvās strēmelēs.

Lasīt vairāk

Fasolada – pupiņu zupa grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Baltās pupiņas ar dārzeņiem var reižu reizēm aizstāt kartupeļus un rīsus kā piedeva pie gaļas ēdieniem. Ja pupiņām beigās pievienos dārzeņu buljonu, iznāks vienkārša veģetārā pupiņu zupa grieķu gaumē.

Lasīt vairāk

Seleriju krēmzupa ar popkorna mežģīni

Foto: D.Lase

Piedaloties BioLoģiski.lv rīkotajā lielajā bioloģiskās zupas vārīšanas epopejā, Vegus.lv autore un veģetāra uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase, piegāja lietai no otras puses - nevis recepte un tad skriešana pa veikaliem, meklējot vajadzīgās sastāvdaļas, bet vispirms apstaigāja veikalus, izpētīja, ko bioloģisku tur var dabūt, ko ne, un tad nolēma, kādu zupu vārīt. Tādejādi iepirkšanās bija pilnīgs relax - vēsā mierā daži simti metru pa Brīvības ielu, un viss vajadzīgais jau groziņā.

Lasīt vairāk

Pangasija selerijas - burkānu marinādē

Foto: Shutterstock

Pangasija selerijas - burkānu marinādē smeķīgām uzkodām ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē

Foto: Shutterstock

Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Foto: Shutterstock

Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!