Foto: Shutterstock kolāža
Šodien mēs atgādināsim, kā pagatavot klasisku kartupeļu biezputru – čaganu un maigu, kādu atceramies kopš bērnības, un tad, aizņemoties idejas no dažādu pasaules valstu kulinārās pieredzes, atklāsim, kā kartupeļu biezputru izmantot mazāk ierastos veidos, piemēram – kā Havaju salās, papildinot to ar kokosriekstu pienu un dzirkstošo vīnu, kā Anglijā – izmantojot sātīga gaļas pīrāga pamatam, vai kā Itālijā – gardām klimpiņām.

Kartupeļus par otro maizīti dēvē daudzās pasaules valstīs. Un ne bez iemesla, jo pēc skata necilais tupenis ir lēts, garšīgs un visiem pieejams produkts, no kā iespējams pagatavot neskaitāmi daudz un dažādu sātīgu ēdienu. Šoreiz parunāsim par kartupeļu biezputru. Tās pirmās receptes pavārgrāmatās bija atrodamas jau tālajā 12. gadsimtā, un ātri vien gardā tupeņu biezputra kļuva populāra visā pasaulē.

Kādus kartupeļus izvēlēties biezputras gatavošanai

Lai pagatavotu garšīgu ēdienu, ir nepieciešami kvalitatīvi produkti – tas nu ir neapstrīdams fakts. Kartupeļu biezputrai ieteicams izvēlēties tieši miltaino šķirņu kartupeļus.

Lai noteiktu, vai kartupelis ir miltains, nepieciešams pārgriezt svaigu kartupeli uz pusēm. Tad abas kartupeļa pusītes jāberzē vienu pret otru un jāvēro, kas notiek – ja tās salīp kopā un, berzējot gar malām, veidojas putas, kartupelis ir miltains. Bet, ja kartupeļa pusītes paberzējot un paspiežot, no tām izdalās vien ūdens – kartupeļis ir pārlieku ūdeņains, lai no tā gatavotu biezputru.

Ja vēlies uzzināt, kuras no Latvijā pieejamo kartupeļu šķirnēm ir miltainas un piemērotas biezputras gatavošanai, izlasi šo padomrakstu.

Kā gatavot kartupeļu biezputru pēc klasiskās receptes

Foto: Shutterstock


Kad izvēlēti piemērotas šķirnes tupeņi, tad atliek tos tikai nomizot un likt katliņā.

Atceries, ka jaunos kartupeļus (līdz Jaunajam gadam) liek vārīties verdošā ūdenī, bet pēc Jaunā gada – aukstā ūdenī. Tas tādēļ, ka kartupeļus ilgstoši uzglabājot, tajos veidojas solanīns – viela, kas ir kaitīga cilvēka veselībai. Lielākā koncentrācijā tā uzkrājas kartupeļu mizā un asnu vietās.

Kartupeļu vārāmajam ūdenim pievieno arī pāris šķipsnas sāls.

Kad kartupeļi ir gatavi – tik mīksti, ka slīd nost no naža, kas tajos iedurts, nolej ūdeni, liec katliņu uz plīts, samazini liesmu līdz minimumam un 1–2 minūtes karsē katlā, lai no tiem iztvaikotu liekais mitrums. Tad vari sākt kartupeļu stampāšanu. Šim nolūkam nekādā gadījumā nevajadzētu lietot blenderi, jo tad tu riskē maigas, gaisīgas biezputras vietā iegūt ķepīgu, glumu klīsterveida masu. Tupeņu mīcīšanai labāk izmanto speciālu koka stampiņu vai tieši šim nolūkam paredzētu karstumizturīgas plastmasas vai metāla presi. Sliktākajā gadījumā vari izlīdzēties ar rokas mikseri, bet tad pastāv liela varbūtība, ka kartupeļu biezputra nebūs viendabīga, un to baudot, ik pa laikam nāksies uzkost kādam neizšķīdušam tupeņa gabaliņam.

Kad iegūta viendabīga kartupeļu masa, pievieno šķipsnu sāls, kausētu sviestu un pamazām iemaisi uzkarsētu pienu vai saldo krējumu – ko nu sirdsapziņa atļauj. Ar mikseri, kam uzlikti putukrējuma putošanai paredzētie uzgaļi vai, vēl labāk – ar vienkāršu putojamo slotiņu, jo šādi labāk jutīsi biezputras konsistenci – kul biezputru, līdz tā ir gaisīga un čagana.

Tad pasniedz biezputru, papildinot ar kapātiem zaļumiem, šķipsnu rīvēta muskatrieksta vai svaigi maltiem baltajiem pipariem, kas īpaši labi papildina šo delikāto ēdienu.

Ja vēlies uzzināt, kā kartupeļu biezputru gatavo un izmanto dažādās pasaules valstīs, lasi tālāk.

Krievija un Īrija: kartupeļu biezputra kā pamatēdiens

Foto: Shutterstock

Krievijā gaisīga kartupeļu biezputra bieži vien tiek celta galdā kā pilnvērtīgs pamatēdiens, bez gaļas, salātiem vai citām piedevām. Šī ideja pavisam noteikti ir aizņemšanās vērta. Ja tevi mulsina necilais kartupeļu biezputras izskats, gatavošanas beigu posmā pievieno tai sablendētus spinātus vai vārītas bietes, un iegūsi pavisam oriģinālu ēdienu, kas liksies interesants un gards gan lieliem, gan maziem ēdājiem. Ja vēlies uzzināt, kā gatavojama pavasarīgi zaļa kartupeļu biezputra ar spinātu piedevu, ielūkojies šajā receptē.

Pavārgrāmatas "Krievu virtuve svešumā" (krievu val. "Русская кухня в изгнании") autori iesaka kartupeļu biezputru pasniegt ar mazsālītu gurķu šķēlēm un kapātām, svaigām dillēm: "Pievienojot biezputrai pāris karotes trekna skābā krējuma vai iemaisot tajā sakultu olas baltumu, biezputra iegūs tik pufīgu tekstūru, ka to būs taisni vai žēl izmantot kā necilu piedevu. Un nevajag ar'. Šādi pagatavoti tupeņi ir brīnišķīgi arī "pliki", ko vis nevar teikt par kuru katru sievišķi."

Portāls "Kitchenmag" atklāj, ka arī īri ir iecienījuši "pliko" biezputru jeb "champ", pievienojot tai tikai garšaugus, kapātus zaļos lociņus un nekaunoties šo ēdienu celt galdā pat augstos godos. Starp citu, arī tradicionāls īru ēdiens – kolkanons – tiek gatavots uz kartupeļu biezputras pamata, pievienojot tai keilu vai parastus galviņkāpostus, lociņus vai sīpolus, pienu, sviestu, sāli un piparus. Kolkanona recepti atradīsi te.

Itālija un Dienvidamerika: no kartupeļu biezputras gatavotas uzkodas

Foto: Shutterstock


Vai tev jebkad ir ienācis prātā izmantot kartupeļu biezputru satriecoši gardu uzkodu gatavošanai? Atjautīgie itālieši ir iemanījušies no kartupeļu biezputras "uzburt" mīklu, ko izmanto kartupeļu klimpu jeb ņoku ("gnocchi") veidošanai. Kartupeļu klimpas ir populāras arī Horvātijā un Francijā. Tās tiek pasniegtas gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens, pārlietas ar kausētu sviestu, svaigu pesto vai kādu gardu silto mērci un pārkaisītas ar devīgu kārtu rīvēta cietā siera.

Starp citu, gluži tāpat kā pelmeņus vai mums labi zināmos vareņikus, ņokus var saldēt, lai vēlāk atkausētu un izmantotu pēc nepieciešamības.

Brazīlijā, Urugvajā, Paragvajā un Argentīnā ņoki tiek uzskatīti par labklājības simbolu, skaidro "Kichenmag". Tādēļ šo valstu namamātes katra mēneša 29. datumā ceļ galdā gardās kartupeļu klimpiņas un zem šķīvjiem paliek monētas, cerot, ka šāda rīcība piesauks veiksmi.

Ja vēlies pārbaudīt, vai šīs ticējums ir patiess,"Tasty" krājumos ir ņoku recepte ar sēņu un desiņu mērci, kā arī ņoki ar tomātu mērci, bazliku un cieto sieru.

Stāstījām arī, kā mājās pagatavot aromātisku bazilika pesto un pavasarīgi maigu rukolas pesto, kas lieliski noderēs kartupeļu klimpiņu pasniegšanai.

Vēl viens ļoti garšīgs veids, kā izmantot vakardienas kartupeļu biezputru uzkodu gatavošanai, ir panētas un eļļā fritētas kartupeļu bumbiņas ar dažādiem gardiem pildījumiem. Recepti atradīsi šeit.

Anglija un Grieķija: sātīgi kartupeļu biezputras pīrāgi

Foto: Shutterstock


Dažādu valstu kulinārais mantojums atklāj, ka kartupeļu biezputras izmantošanas veidi ir teju neizsmeļami. Piemēram, viens no populārākajiem angļu ēdieniem – Gana pīrāgs jeb "Shepherd's Pie"– tiek gatavots, par pamatu izmantojot maigu kartupeļu biezputru, kas patīkami kontrastē ar sātīgu, dūšu piesienošu maltās gaļas pildījumu. Šo klasisko ēdienu briti pasniedz, pievienojot tam Vusteras mērci.

Arī mūsu krājumos ir gardā Gana pīrāga recepte, kas noteikti ir izmēģināšanas vērta.

Kartupeļu biezputra ir iecienīta arī Grieķijā. Šai valstī biezputras garša tiek uzlabota, pievienojot tai rīvētu citrona mizu, citrona sulu, ķiplokus un bezpiedevu jogurtu. Savukārt grieķu "Gana pīrāga" atvasinājums tiek dēvēts par "aši" un tiek gatavots no kartupeļu biezputras, kas sakulta līdz gaisīga krēma konsistencei. Grieķi šim ēdienam bagātīgi pievieno arī brinzu vai fetu, cukīni, oregano un ķiplokus.

Kanāda un Havaju salas: kartupeļu biezputra – pamats neparastai maltītei

Foto: Shutterstock


Havajieši necilo kartupeļu biezputru ir iecēluši saulītē, papildinot ar pavisam neierastām piedevām: koksriekstu pienu un, tici vai ne, svētku reizēs arī ar sauso šampanieti! Šādā veidā gatavota tupeņu putra pārvēršas par vakara naglu un ir īstena svētku galda rota. Turklāt havajieši šī ēdiena servēšanu un pasniegšanu ir pārvērtuši par veselu rituālu. Varbūt arī tu vari iedvesmoties no mūžam smaidīgās tautas, jau nākamajās viesībās ceļot galdā Havajiešu gaumē gatavotu kartupeļu biezputru. Tiesa gan, havajieši to parasti gatavo no saldajiem kartupeļiem, bet kāpēc gan neizmēģināt ko līdzīgu uzmeistarot no parastiem tupeņiem?

Kanādā iecienīts ēdiens ir pildīti kartupeļi jeb "potato skins". Šis ir ne vien ļoti gards, bet arī ekonomiski izdevīgs ēdiens, jo tā gatavošanai tiek izmantoti kartupeļi ar visu mizu. Tos izcep krāsnī, pārgriež uz pusēm, mīkstumu izgrebj, sastampā, samaisa ar rīvētu sieru, zaļumiem, sviestu un pilda atpakaļ kartupeļu pusītēs. Papildina ar tomāta ripiņu, bekona šķēli un liek atpakaļ krāsnī, līdz bekons ir kļuvis kraukšķīgs. Izklausās gardi, vai ne?

Arī mēs pirms laika dalījāmies ar daudzām kārdinošām pildītu kartupeļu receptēm, ko atradīsi šeit.

Lietuva, Polija un Baltkrievija: kopš bērnības iecienīti kartupeļu biezputras ēdieni


Diez vai ir vērts lieku reizi atkārtot, ka Austrumeiropas reģiona kulinārais mantojums mūsdienās ir kļuvis populārs visā pasaulē. Piemēram, kurš gan nezina baltkrievu draņikus – no kartupeļu biezputras masas gatavotus pīrādziņus, kas pildīti gan ar gaļu, gan kāpostiem, sēnēm, biezpienu un citiem labumiem.

Poļi no kartupeļu biezputras veido palielas klimpas pelmeņu formā jeb kopitkas, ko pasniedz ar dažādām mērcēm. Lietuvieši kartupeļu biezputru izmanto slaveno cepelīnu gatavošanai (te atradīsi noderīgus padomus un receptes), bet ukraiņu nacionālā virtuve var lepoties ar zrazi – pannā ceptiem vai eļļā vārītiem kartupeļu pīrādziņiem. "Tasty" krājumos ir divas zrazi receptes – ar malto gaļu un ar sēnēm.

Citas kartupeļu gardumu receptes ir atrodamas šeit.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!