Foto: Shutterstock
Ja tu domā, ka divkārtēja marinēšana ir lieka ķēpa, tad vari tālāk nelasīt un mest taukvāres katlā tikko kā no veikala pārnestus vistu stilbiņus, naivi cerot uz baudāmu rezultātu. Šie padomi domāti tiem, kas vēlas nobaudīt ko tiešām īpašu, ko tādu, kas nav atrodams nevienā ātro uzkodu ēstuves ēdienkartē – "JFC" jeb Džeimija Olivera gaumē gatavotus vistu stilbiņus vai šķiņķīšus ar ideāli kraukšķīgu garoziņu, aiz kuras slēpjas maiga un teju vai mutē kūstoša gaļiņa.

Šī ir ne tikai ģeniāla ballīšu uzkoda, bet arī lielisks veids, kā vecākiem "celt akcijas" bērnu acīs, skolēnu brīvlaikā palutinot savus lolojumus ar jauniešu gaumei atbilstošu maltīti.

Te vari noskatīties video, kur Džeimijs Olivers atklāj "JFC" gatavošanas noslēpumus soli pa solim, un savām acīm pārliecināties par neticami kārdinošo gala iznākumu, lai iedvesmotos ķerties pie darba jau tūlīt pat.

Lai lieki netērētu laiku tukšām runām, sagatavo pirmajai gaļas marinēšanai nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Sauju melno graudu piparu;
  • Pāris timiāna zariņus;
  • 4 lauru lapas;
  • 4 ķiploka daiviņas;
  • 100 g sāls;
  • 100 g brūnā cukura;
  • 800 ml ūdens.

Visas sastāvdaļas liec katliņā, pārlej 400 ml ūdens un uzvāri, līdz ūdens sāk burbuļot. Tad noņem katliņu no uguns, pielej klāt vēl 400 ml ūdens un marinādi atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Pa to laiku sagatavo gaļu. Katrā gabaliņā ar asu nazi veic pāris horizontālus iegriezumus pārgriežot gaļu līdz pat kaulam. Šādi sagatavoti stilbiņi labāk iemarinēsies.

Kad tas paveikts, liec gaļu katlā ar marinādi, lai tā būtu pilnībā pārklāta ar šķidrumu. Virsū liec cepamā papīra loksni vai pārklāj trauku ar pārtikas plēvi.

Katlu liec ledusskapī un ļauj gaļai marinēties vismaz 12 stundas.

Gaļas gabaliņu otrā marinēšana

Foto: Kadrs no video

Pēc 12 stundām izņem katlu no ledusskapja, gaļas gabaliņus izņem no marinādes un liec atbilstoša izmēra plastmasas maisiņā (Džeimijs iesaka ērtības labad izmantot maisiņu ar vairākkārt aiztaisāmu jeb zip-lock stiprinājumu).

Maisiņā lej 300-400 ml paniņu, aiztaisa maisiņu un ar pirkstiem viegli izmīca gaļu, lai visi gabaliņi būtu vienmērīgi pārklāti ar paniņām.

"Tasty.lv" ieteikums: paniņas vari aizstāt arī ar jebkuru citu skābpiena produktu, piemēram, kefīru vai bezpiedevu jogurtu.

Maisiņu ar gaļu liec ledusskapī vēl uz astoņām stundām.

'JFC' īpaši kraukšķīgā panējuma noslēpums


Foto: Kadrs no video

Lai pagatavotu ideālu panējumu "JFC" vistiņām, sagatavo šādas sastāvdaļas:

  • 200 g miltu;
  • 1 TK cepamā pulvera;
  • 1 TK kūpinātas paprikas pulvera;
  • 1 TK Kajenas piparu;
  • 1 TK ķiploku-sīpolu pulvera;
  • 1 TK sāls;
  • 1/2 TK maltu melno piparu.

Visas sastāvdaļas ber bļodā un samaisa.

Gaļu būtu ieteicams izņemt no ledusskapja pāris stundas pirms gatavošanas, lai tā sasniegtu istabas temperatūru.

Katru gaļas gabaliņu rūpīgi no visām pusēm apviļā panējumā, lai miklā marināde, sajaucoties ar sauso panējumu, izveidotu mīklas apvalciņu.

Kad visi gaļas gabaliņi sagatavoti, laiks karsēt eļļu un ķerties pie cepšanas.

Kā pareizi cept 'JFC' vistiņas

Foto: Kadrs no video

Pirms liec uzkarsētajā eļļā gaļu, eļļa noteikti ir jāuzkarsē līdz aptuveni 180-190 grādu temperatūrai. Ja vistas gaļas gabaliņus cepsi pārāk zemā temperatūrā, tie piesūksies ar eļļu, bet pārāk augstā temperatūra tie no ārpuses strauji kļūs melni, iekšpusē paliekot jēli.

Dziļvārei jāizvēlas eļļa, kurai ir augsts degšanas punkts, tā kā eļļu jāuzkarsē vismaz līdz 180-190 grādiem, tad izvēlies tādu eļļu, kurai degšanas punkts ir krietni vien augstāka.

Degšanas punkts eļļai ir tas brīdis, kad tā ne tikai sāk dūmot un zaudēt savas vērtīgās uzturvielas, bet kļūst organismam pat kaitīga. Tieši šī iemesla dēļ jāizvēlas rafinētās eļļas, kas to ražošanas procesā ir jau iepriekš karsētas, piemēram:

  • Saulespuķu eļļa (rafinēta) – degšanas punkts 227 grādi;
  • Rapšu eļļa (rafinēta) – degšanas punkts 240 grādi;
  • Sojas eļļa (rafinēta) – degšanas punkts 238 grādi;
  • Avokado eļļa (rafinēta) – degšanas punkts 270 grādi;
  • Gī sviests – degšanas punkts 252 grādi.

Ja tev nav virtuves termometra, noteikt, vai eļļa ir pieteikami karsta cepšanai, vari, iemetot tajā baltmaizes gabaliņu – ja tas ātri kļūst zeltaini brūns, temperatūra ir pietiekami augsta, ja maize apbrūnē lēnām, piesūcoties ar eļļu, temperatūra jāpaaugstina, bet, ja maize uzreiz kļūst tumši brūna, temperatūra jāsamazina.

Kad katliņā eļļa ir uzkarsēta līdz vajadzīgajai temperatūrai, tajā ar putu karoti uzmanīgi liec pāris vistas gabaliņus un cep aptuveni 5 minūtes, līdz tie iemantojuši apetītlīgi kraukšķīgu un zeltainu garoziņu.

Tad ar putu karoti vai virtuves knaiblēm izcel tos no karstajām taukvielām un saliec gaļas gabaliņus cepamajā veidnē vai uz plāts, kas iepriekš izklāta ar cepampapīru.

Papildini šo "kompozīciju" ar pāris timiāna zariņiem, nedaudz pārlaki ar eļļu un ieslidini līdz 170 grādiem sakarsētā krāsnī uz 30 minūtēm.

Rezultātā gabaliņi būs tik neticami sulīgi, ka gaļa slīdēs nost no kauliem, bet zeltainā ādiņa, ko punktiņam uz "i" vari pārslacīt ar citrona sulu, tīkami kraukšķēs, baudot gardās vistiņas kumosu pēc kumosa.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!