Foto: Shutterstock

Kāposti ir vieni no tiem dārzeņiem, kas ikviena virtuvē dažādos variantos tiek gatavoti regulāri. It īpaši aukstajos gada mēnešos, jo lielās kāpostgalvas ir ne vien veids, kā uzņemt tik ļoti vajadzīgos vitamīnus, bet arī pateicīgas uzglabāšanai. Starp daudzajiem kāpostu veidiem šoreiz izcelsim vismazāko kāpostu brāli – Briseles kāpostus jeb rožkāpostus. Nereti šie kāposti tiek uzskatīti par bubuli to specifiskās garšas dēļ, tomēr laiks bijībai pielikt punktu.

Pareizi un prasmīgi pagatavoti, Briseles kāposti ir pat ļoti garšīgi un pateicīgi ēšanai. Tie var būt ne vien piedeva pamatēdienam, bet arī jautra uzkoda un papildinājums zupām, sautējumiem, sacepumiem un citām maltītēm. Veidus, kā gatavot Briseles kāpostus, lai tos iemīlētu, piedāvā vegānie entuziasti no portāla "One green planet".

Galvenais – nepārgatavot

Ja kaut reizi mūžā ir nācies saskarties ar to, ka vārītie, sautētie vai ceptie Briseles kāposti ož pēc vecām olām, tad zini – esi pārcenties un pārgatavojis tos. Negantā smarža rodas no tā, ka pārvārītie rožkāposti izdala sēru. Tāpēc, lai kāpostus nepārgatavotu, jāvaktē, lai tie būtu koši zaļā krāsā un ne pārāk mīksti.

Saldākiem Briseles kāpostiem – cep cepeškrāsnī

Viens no labākajiem veidiem, kā Briseles kāpostus pagatavot patiesi gardi, ir tos cept cepeškrāsnī. Kā jebkuram citam dārzenim, arī kāpostiem krāsns palīdz būt izteikti saldeniem. Briseles kāpostus pirms cepšanas noskalo, noņem apvītušās virsējās lapiņas. Apviļā tos nedaudz olīveļļā, pārkaisi sāli un piparus, un izkārto uz cepešplāts vai cepamtraukā vienā kārtā. Briseles kāpostus cep apmēram 220–230 °C ne ilgāk kā 20–25 minūtes. Ārējās lapiņas būs skaisti karamelizējušās un zeltainas, bet rožkāpostu vidus – mīksts.

Pannā cepšana un sautēšana

Līdzīgu efektu, kā ar cepšanu krāsnī, var panākt, Briseles kāpostus apcepot uz pannas. Pannā ceptie mazie kāposti būs vēl kraukšķīgāki no ārpuses, ja tos sagriezīsi uz pusēm. Kāpostus apcep vienkārši olīveļļā un garšvielās, līdz tie ir skaisti apbrūnējuši, bet joprojām saglabājuši skaisti zaļo krāsu.

Ja nevēlies Briseles kāpostus ceptus, pasautē tos pannā ar citiem dārzeņiem, ko var ātri pagatavot, piemēram, burkāniem. No sākuma dārzeņus nedaudz apbrūnini eļļā, kam pievienots sakapāts sīpols un garšvielas. Pēc tam pielej nedaudz saldā krējuma un ļauj dārzeņiem sutināties pannā 10–15 minūtes. Tādā veidā vari pagatavot ātro sautējumu, ko baudīt ar rīsiem vai kādu citu piedevu.

Mīklā apviļāti Briseles kāposti

Nav noslēpums, ka mīklā apviļāti un pēc tam eļļā cepti vai fritēti dārzeņi ir īpaši garšīgi. Ne velti pārbaudīta vērtība ir šādā metodē gatavoti ziedkāposti. Un pats ģeniālākais – to pašu vari izdarīt arī ar Briseles kāpostiem. Tie obligāti nav jāgatavo dziļvāres katlā – pietiks, ja būs pietiekami dziļa panna un labi uzkarsēta eļļa, lai iegūtu kraukšķīgus dārzeņus.

Veselus Briseles kāpostus vari apviļāt no miltiem, olas un minerālūdens pagatavotā gaisīgā mīklā. Vai vienkārši panēt pienā un miltos, kam pievienotas garšvielas. Apviļātās kāpostu galviņas pēc tam liec pannā un cep eļļā, līdz puse ir zeltaini brūnā. Pēc tam apgriez un pabeidz cept, līdz iegūti zeltaini brūni kāposti. Gatavos kāpostus ēd ar kādu uzkodu mērci.

Salātos – svaigi

Ja baidies no tā, ka Briseles kāpostus neizdosies pagatavot vārot vai cepot, tad visvieglākais, ko darīt – negatavot tos vispār. Šos kāpostus mīļā miera labad vari ēst arī svaigus, ja tā tīk. Ja netīk vienkārši gabaliņos sagriezti, tad Briseles kāpostus sarīvē – tāpat kā to darītu ar jebkuru citu kāpostu svaigajos salātos. Pēc tam vienkārši pievieno citiem dārzeņiem un salātlapām, apmaisi un papildini ar mērci. Un ēdāji pat nenojautīs, ka sarīvētais salātu papildinājums ir tieši Briseles kāposti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!