Foto: PantherMedia/Scanpix
Iespējams, tu esi piedzīvojusi to, ka, cepot siera kūku, uz tās virsmas veidojas plaisas, reizēm plaisa iesniedzas dziļumā, cauri visam siera krēma slānim. Protams, kūka tādēļ nav zaudējusi savu lielisko garšu, bet reizēm gribas perfekti nevainojamu kūku. Kas tad būtu jādara, lai kūka sanāktu blīva, gluda un bez plaisām?

Ir divi galvenie iemesli, kādēļ siera kūkai veidojas plaisas. Viens iemesls ir krēma pārāk ilga putošana un jaukšana. Ja krēms tiek pārāk ilgi putots, tajā ir pārāk daudz gaisa un cepoties kūka augstu izceļas, bet beigās kūka iegrimst. Reizēm kūku cep tieši ar šādu paņēmienu, lai iegūtu kūkas virspusē iedobi, līdzīgu groziņam. Šajā iedobē tad var iepildīt saputotu putukrējumu un svaigas ogas. Atpakaļ pie klasikas.

Otrs iemesls kūkas plaisāšanai ir pārāk lielas temperatūras svārstības kūkas cepšanas un dzesēšanas laikā. Tātad, kas būtu jādara? Pirmkārt, visām kūkas sastāvdaļām pirms tās sajauc kopā ir jābūt istabas temperatūrā. Olas, siera krēms, skābais krējums nedrīkst būt tikko izņemti no ledusskapja. Ļauj produktiem sasilt pirms tu tos izmanto.

Sasilis siera krēms būs vijīgs un plastisks, to viegli sakul, lai izjauktu iepakojuma struktūru. Nekul ilgi. Lai veidotos blīva, noturīga kūkas krēma kārta, masai pievieno nedaudz miltus. Bet lai samazinātu kopējo krēma kulšanas laiku, cukuru un miltus samaisi kopā, pirms pievieno krēma masai. Turklāt cukurs, sajaucoties ar miltiem, neļauj tiem veidot klimpas. Pievieno cukura miltu maisījumu pamazām, ik pa brīdim masu samaisot.

Pēc tam iemaisi skābo krējumu, garšvielas (tā varētu būt vaniļa, citronu miziņa, citronu sula, jebkas, kas iecerēts pievienot kūkai) un atkal samaisi. Beigās pievieno olas. Olas pirms pievienošanas nekul, bet pievieno pa vienai, paralēli kuļot masu. Katru nākamo olu pievieno pēc tam, kad iepriekšējā ir samaisījusies ar krēmu. Kad viss ir sakults kopā, bļodu vairākas reizes, viegli padauza pret galdu, lai gaiss, kas iesprostots krēmā, izdalītos no tā.

Pirms krēma masu ielej formā virs iepriekš izceptās kūkas pamatnes, aptin izjaucamo kūkas formu ar foliju, jo tev tā jāpasargā no iespējamas ūdens iekļūšanas tajā. Ielej krēmu formā, bet to ieliec dziļākā pannā, lai varētu tajā ieliet tik daudz karstu ūdeni, kas sniegtos kūkas formai vismaz līdz pusei no augstuma. Visbeidzot kūka ir jācep iepriekš sasildītā cepeškrāsnī, kas sildīta 175 ºC. Kūka jāliek cepties uz vidējā plauktiņa 45 min., bet temperatūra ir jāsamazina uz 160 ºC.

Kad kūka ir izcepusies, izslēdz krāsni un durtiņas nedaudz paver. Atļauj šādi kūkai lēnām atdzist vienu stundu. Pēc tam izņem pannu ar kūku no krāsns un ļauj tai atdzist pilnībā. Kad kūka ir sasniegusi istabas temperatūru, liec to ledusskapī uz visu nakti. Vislabākā struktūra kūkai būs nākamajā dienā. Lai izdodas!

Mango - siera kūka

Foto: Shutterstock
Īpašām viesībām gatavo karalisko mango - siera kūku.

Lasīt vairāk

Siera citronkūka

Foto: Shutterstock
Siera - citrona kūka gardam našķim pie tējas.

Lasīt vairāk

Braunija siera kūka

Foto: Privātais arhīvs
Decembrim piestāv šokolāde un deserti, ko citkārt negatavojam. Interesantu siera kūkas recepti mums atsūtījusi lasītāja Nataša, piedāvājam to izmēģināt arī jums! Kā raksta Nataša, kūka ir mutē kūstoša, mēreni salda, krēmīga, neuzbāzīga, bet sātīga.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes un aveņu siera kūka

Foto: Shutterstock
Karaliskā viešņa viesībās - baltās šokolādes un aveņu siera kūka.

Lasīt vairāk

Vieglā melleņu siera kūka

Foto: Shutterstock
Vieglā melleņu siera kūka bagātīgam svinību galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!