Foto: Shutterstock
Piparkūku mājiņas gatavošana ir brīnišķīgs ģimenisks pasākums. Tomēr tas ir arī kā tāds mazs remonta vai ģimenes mājas celtniecības ekvivalents, un tas nekad nav viegli. Kā saglabāt Ziemassvētku gaidīšanas prieku, nesastrīdēties un beigās tikt pie ideālas piparkūku majas?

Iespējams, mazliet vieglāk klājas tiem, kuri piparkūku mājiņas detaļas nopērk gatavas – atliek vien izrotāt ar glazūru, izkrāsot un salikt kopā. Arī tas nav viegli. Bet cepuri nost to priekšā, kuri konstruē un cep savas piparkūku mājiņas, sākot no nulles! Lai nu kā – tas ir lielisks pasākums, īpaši, ja zina dažus profesionāļu knifus. Ar padomiem vienkāršākam procesam un labākam rezultātam dalās portāla "Food&Wine" eksperti.

Atbrīvojiet celtniecības laukumu

Piparkūku mājiņas cepšanai un celtniecībai nepieciešamas trīs lietas gandrīz neierobežotā apjomā: laiks, vieta un uzmanība. Šis brīnišķīgais namiņš prasa ļoti daudz laika – bet tas ir tā vērts! Svarīgi arī atcerēties, ka mīkla, piparkūku mājiņas detaļas, glazūra, rotājumi un viss pārējais aizņems ļoti daudz vietas. Atbrīvojiet virsmas! Nu, un skaidrs, ka piparkūku mājiņu nudien nevar cerēt pagatavot, cepot citas piparkūkas un vēl pieskatot pāris katlus virtuvē. Viss fokuss uz pašu piparkūku mājiņu un cepēju komandu, protams.

Ar nazi un lineālu

Jo vienādākas būs piparkūku mājiņas detaļas, jo gludākas un līdzenākas malas, jo labāk tā turēsies kopā. Visas detaļas apgrieziet ar nazi bez žēlastības. Galu galā – mēriet ar lineālu. Precizitāte atmaksāsies.

Glazūra, glazūra, glazūra

Dekorēšanas glazūra ir ļoti nopietns jautājums. Būs par šķidru – notecēs. Par biezu – būs ķepīgi un ne pārāk glīti. Bet arī to var labot. Lai kāda glazūra izvēlēta, jāatceras vienkāršākie šķidrināšanas vai biezināšanas paņēmieni. Ja glazūra ir par šķidru, pievienojam pūdercukuru – pa pustējkarotei, lai neiebrauktu otrā grāvī. Ja glazūra ir par cietu, piepilinām ūdeni – tieši tā, pa dažiem pilieniem, jo šķidra tā kļūst ļoti ātri.

Uzziniet, kā pagatavot trīs populāras piparkūku glazūras – klasisko, karalisko un ātro

Dekorējiet vispirms, būvējiet vēlāk

Dekorējiet un krāsojiet mājiņu pēc izņemšanas no krāsns, bet pirms likšanas kopā! Atsevišķas un plakanas detaļas izrotāt ar glazūrām un citiem rotājumiem ir daudz, daudz vienkāršāk, nekā mēģināt izkrāsot jau uzceltu piparkūku mājiņu. Jāatceras, ka visām glazūrām un krāsām ir kārtīgi jānožūst, pirms sākat būvēšanas procesu.

Mazāk ir vairāk

Līmējot kopā piparkūku mājiņas daļas, kulinārijas profesionāļi atgādina veco labo patiesību: mazāk ir vairāk. Tas, ja pūdercukura glazūras vai kādas citas saistvielas (daži, piemēram, izmanto izkausētas karameles) mājiņas daļu salīmēšanai būs vairāk, nepalīdzēs – tikai visu saķēpās. Labāk uzsmērēt mazāk un pēc uzsmērēšanas abas daļas kādas 30 sekundes viegli paturēt saspiestas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!