Foto: Shutterstock
Milti izsijāti, bļoda sagatavota, panna arī kaujas gatavībā, bet raugs sadumpojies un nerūgst! Ko iesākt? Pirms sāc sildīt cepeškrāsni, pārbaudi vai ledusskapī esošais raugs jau nav zaudējis savas maģiskās rūgšanas spējas!

Pieredzē dalās konditore Zoja Bulko.

"Personīgi es priekšroku dodu gatavošanai ar presēto jeb tā saukto slapjo raugu. Tiesa, pastāv risks, ka kādu reizi var arī rauga mīkla nesanākt. Tādā ziņā sausais raugs ir drošāks un ieteicams iesācējiem. Savukārt ar presēto raugu mēdz gadīties, ka tas ir jau saguris un vairs nepilda pienākumu – mīklas raudzēšanu. No savas pieredzes varu teikt, ka termiņš, ko drukā uz rauga paciņas "ieteicams izmantot līdz....", ne vienmēr ir uzticams. Es cenšos raugu izmantot nedēļu pirms norādītā termiņa. Ja tomēr rodas šaubas par rauga dzīvīgumu un spējām, es to iesaku pārbaudīt. Tiesa, pa rokai jābūt visam, kas rauga mīklai nepieciešams, jo, ja raugs būs darba spējīgs, tad tas uzreiz jāliek lietā.

Tātad, es ņemu raugu, sajaucu to ar kādu tējkaroti cukura un mazliet miltiem. Saveļu visu bumbiņā, lieku bļodiņā, pārklāju ar pārtikas plēvi un atstāju siltā vietā uz 7 līdz 10 minūtēm. Ja raugs ir dzīvotājs, saveltā bumba sāks augt.

Foto: DELFI
Šis raugs būs dzīvotājs un raudzētājs! Desmit minūtes un tas ir atdzīvojies! Gatavs varoņdarbiem!

Ja māc šaubas par sauso raugu, to pārbauda "pabarojot" ar nedaudz mitruma (silts ēdiens, piens) un cukuru. Cukurs ir izcils rauga barotājs. Visu sajauc pabiezā masā, apklāj un liek siltumā uzrūgt. Ja pēc 10 minūtēm notikušas pārmaiņas – raugs pacēlies, redzami gaisa burbulīši – būs strādātājs un var liekt mīklā!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!