Foto: F64
Jābūt ļoti uzmanīgam, lasot mežā vai pērkot tirgū sēnes. Saindēšanās ar sēnēm var izraisīt ļoti nopietnas un paliekošas veselības problēmas, turklāt tā var beigties letāli, brīdina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD).

NMPD sagatavojis padomus, kā izsargāties no saindēšanās ar sēnēm.
Speciālisti uzsver, ka, pirmkārt, mežā lasīt un veikalā vai tirgū pirkt var tikai tās sēnes, kuras pircējs atpazīst.

Uzturā nedrīkst lietot vecas, pāraugušas un bojātas sēnes, jo saindēšanās var notikt arī ar ēdamām sēnēm, kas ir sabojājušās. Tāpat svarīgi ir ievērot sēņu apstrādes ilgumu un veidu, jo saindēties var arī ar nenovārītām vai ar par maz novārītām sēnēm.

Sēnes jālasa grozā, lai tām piekļūtu gaiss. Sēnes, kas tiek lasītas un uzglabātas plastmasas traukos un polietilēna maisiņos ātri bojājas. Pārnesot sēnes mājās, tās uzreiz jāapstrādā, lai tās nesabojātos un neizraisītu saindēšanos.

NMPD atgādina, ka rūpīgi jāizvēlas sēņu lasīšanas vieta, kur nav paaugstināts gaisa piesārņojums.

Sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo tas pastiprina toksisko vielu iedarbību. Tāpat arī sēnes nedrīkst pārēsties, jo tā ir grūtāk sagremojama barība.

Dienestā norāda, ka saindēšanās pirmie simptomi var parādīties 1-2 stundu laikā pēc to ēšanas, dažkārt tie var parādīties arī vēlāk. Simptomi var būt dažādi, taču ļoti bieži pirmās pazīmes ir: vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā.

Saindēšanās gadījumā nekavējoties jāsazinās ar mediķiem. Līdz brīdim, kad cietušais nonāk mediķu aprūpē, ir ieteicams izskalot muti un izdzert ne vairāk kā vienu glāzi vēsa ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!