Foto: Shutterstock
Karstajā laikā viens no patīkamākajiem veidiem, kā atveldzēties, ir nobaudīt vēsu un krēmīgu saldējumu. Vislabāk, ja saldējums ir mājās gatavots un no pašu gādātām un zināmas izcelsmes izejvielām. Protams, ir daudz recepšu, kas māca pagatavot saldējumu bez speciāla aprīkojuma, bet dažreiz ir vērts padomāt arī par procesa optimizēšanu. Saldējuma mašīnā gatavots saldējums būs krēmīgāks, tas nebūs vairākas reizes jāņem ārā no saldētavas kārtējais apmaisīšanai un kopumā saldējuma mašīnas ir lietošanā parocīgākas.

Likumsakarīgi rodas jautājums - kā izvēlēties saldējuma īsto un sev piemērotāko saldējuma mašīnu? Veikalos piedāvājums ir plašs un ir viegli tajā apjukt. Piedāvājam nelielu ieskatu saldējuma mašīnu veidos un izmantošanas iespējās.

1. Lētākas saldējuma mašīnas - tās būs piemērotas, ja saldējumu gatavosi ne pārāk bieži un ja nevēlies tajā investēt lielus līdzekļus. Vienkāršākie aparāti turklāt aizņem mazāk vietas, līdz ar to ietaupīsies vairāk vietas virtuves plauktos. Trūkums - saldējums gan nebūs tik krēmīgs un nesasals pietiekami ciets, lai to varētu uzglabāt ilgāku laiku. Vari izvēlēties elektrisko modeli vai arī tādu, kas jāgriež ar roku. Otrajā gadījumā saldējuma gatavošanā varēsi iesaistīt arī bērnus un padarīt šo procesu par interesantu nodarbi kādā brīvbrīdī.

2. Vidējas cenu kategorijas saldējuma mašīnas - šīm mašīnām parasti ir saldējuma trauks, kurš pirms lietošanas ir jāliek saldētavā uz 12-24 stundām. Tas nozīmē, ka saldējuma gatavošana ir laicīgi jāieplāno. Rezultātā iegūtais saldējums ir labas kvalitātes un ļoti krēmīgs, bet pastāv viens ierobežojums - varēsi pagatavot tikai vienu trauku saldējuma, jo pēc katras lietošanas trauks ir jāliek atpakaļ saldētavā, lai tas atkal atdzistu. Noteikti padomā, vai saldētavā būs pietiekami vietas, lai ieliktu šo trauku. Ir pieejamas arī mašīnas ar diviem traukiem, tādā gadījumā varēsi pagatavot divus dažādus saldējuma veidus vienā reizē. 

3. Augstās cenu kategorijas saldējuma mašīnas - ja esi saldējuma gatavošanas entuziasts un esi gatavs savā vaļaspriekā ieguldīt pietiekami līdzekļu, tad iegādājies saldējuma mašīnu ar iekšējo kompresoru. Jāatceras gan, ka šāds aparāts aizņems daudz vairāk vietas un tā uzglabšānai virtuvē droši vien būs jāatvēl vesels plaukts. Tomēr šie upuri atmaksāsies - varēsi gatavot saldējumu neierobežotā daudzumā vienu porciju pēc otras, jo saldējuma trauki pirms izmantošanas nav jādzesē saldētavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!