Foto: Shutterstock
Tā kā mājas virtuvēs aizvien biežāk ienāk aizvien modernākas ēst gatavošanas metodes, arī no franču kulinārijas pārņemtā "sous vide" jeb vakuuma lēnvārīšanas tehnika sen vairs nav smalko restorānu priekšrocība. Pieejot gatavošanai radoši un apbruņojoties ar dažiem plaši pieejamiem palīgrīkiem, katrs mājās var pagatavot perfektu "sous vide" laša vai foreles fileju. Kas nepieciešams, lai to paveiktu?

Pirmām kārtām vajag saprast, ka "sous vide" efektu var panākt arī bez lēnvāres katla un vakuuma aparātiem. Protams, gala rezultāts nebūs precīzi tāds pats, ja izmantotu dārgās ierīces, taču iemanoties zivis gatavot šādi, ļoti tuvu ideālam, kas apmierinās mājās ēdājus, panāksi. "Thekitchn" kulinārie eksperimentētāji atraduši pavisam vienkāršu piegājienu, lai "sous vide" cienīgu lasi varētu pagatavot ar liela katla, cieši aizspiežamu maisiņu, kulinārā termometra un cepeškrāsns palīdzību – šie trīs palīglīdzekļi arī ir galvenie, kas nepieciešami.

Sagatavo lasi, kas pēc izņemšanas no ledusskapja ir noturēts istabas temperatūrā. To sagriez nelielās porcijās katram ēdājam, apzied ar olīveļļu, apber ar sāli un pipariem. Katru laša gabaliņu tad ieliec atsevišķā aizspiežamajā plastmasas maisiņā, kas ir karstumizturīgs. No maisiņa izspied visu gaisu, lai iegūtu vakuuma efektu un to aiztaisi.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 75°C vai 80°C. Izvēlies katlu, kuru var likt cepeškrāsnī, ielej tajā ūdeni, lai tas būtu līdz 2/3 pilns, un uzvāri uz plīts. Ar termometru mēri ūdens temperatūru – kad tā ir aptuveni 52°C, katlu ar ūdeni noņem no plīts. Ūdenim ļauj nedaudz atdzist, lai tā temperatūra nokristos līdz 48°C. Tad tajā iegremdē laša (vai foreles) vakuuma paciņas. Ja tās uzpeld, tad vēlreiz pārliecinies, ka tajās nav palicis gaiss.

Katlu uzmanīgi ieliec cepeškrāsnī un sāc gatavot. Lasi lēnvāres tehnikā krāsnī gatavo 25 minūtes – zemajos grādos šādā laikā tas būs ideāli gatavs. Pēc tam uzmanīgi izņem katlu no cepeškrāsns, ar putu karoti izcel laša paciņas no ūdens un atgriez vaļā. Tava "sous vide" zivs ir gatavs pasniegšanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!