Foto: Shutterstock
"Naan" ir plakana maizīte, ko tradicionāli gatavo Indijā un citviet austrumos. Maize tiek cepta īpašās cilindriskās akmens vai metāla krāsnīs, sauktās par tandūriem vai tandiriem, mīklas plāceni pielipinot pie krāsns sieniņām. Mīklas kārtiņa tiek izrullēta pavisam plāna, tādēļ "naan" maize ir gatava dažu minūšu laikā. Izrādās, šo gardo maizi, ko pēc izcepšanas vēl kārdinošākai garšai parasti pārziež ar ķiploku un zaļumu sviestu, var itin vienkārši pagatavot mājās, turklāt iztiekot bez tandūra krāsns.

Tradicionāli "naan" maize tiek pasniegta, pārziesta ar sviestu. Taču to bieži vien ēd arī ar dažādām mērcēm, karijiem un čatnijiem. Tai virsū var likt arī dārzeņus un sieru, kā arī pildīt maizīti un ēst aizlocītu.

Foto: Shutterstock

Lai izceptu 4-5 "naan" maizes plāceņus, tev būs nepieciešama čuguna panna un dažas pavisam vienkāršas sastāvdaļas:

  • 500 g kviešu miltu;
  • 1 TK sāls;
  • 2 TK cepamā pulvera;
  • 2 TK pūdercukura;
  • 1.5 TK dzeramās sodas;
  • 3 ĒK bezpiedevu jogurta;
  • 2 ĒK augu eļļas;
  • Ūdens pēc nepieciešamības.

::recepte::

Miltus ber bļodā, pievieno tam visas sasusās sastāvdaļas un samaisa.

Pievieno jogurtu, eļļu un sāk ar rokām mīcīt mīklu, pakāpeniski pievienojot ūdeni pēc nepieciešamības un turpinot mīcīt, līdz iegūta mīksta, gluda, viendabīga un viegli formējama mīkla.

Saveļ mīklu bumbā, trauku pārklāj ar pārtikas plēvi. "Atpūtina" mīklu 2-3 h.

Gatavo mīklu vēlreiz pārmīca, tad ieziež plaukstas ar eļļu, sadala mīklu 4-5 daļās, katru saveļ bumbiņā un uz miltiem pārkaisītas virsmas izrullē apaļas formas plācenī, kas pēc diametra ir atbilstošs čuguna pannas diametram.

Plāceņa virspusi samitrina ar ūdeni. Uzslidina plāceni uz plaukstas un ar samitrināto pusi uz leju veikli pielipina iepriekš kārtīgi uzkarsētas čuguna pannas dibenam. Otrādi apgriezto pannu turpina karsēt uz liesmas, līdz maizīte sāk piepūsties un uz tās virsmas parādās burbuļi. Pannu apgriež otrādi un maizītes virspusi veikli apdedzina uz atklātas liesmas, līdz tā apetītlīgi apbrūnējusi.

Atkal apgriež pannu otrādi un ieziež plāceni ar sviesta piciņu vai iepriekš izkausētu sviestu, kam pievienotas pāris caur spiedi izspiestas ķiploku daiviņas, šķipsna sāls un sīki sakapāti zaļumi.

Maizīti ar lāpstiņu uzmanīgi noņem no pannas un liek uz šķīvja. Tad liek uz pannas nākamo "naan" plāceni un cep, līdz visi plāceņi izcepti.

::!recepte::

Te atradīsi recepti "naan" maizītei ar saldu pildījumu, mācījām arī, kā sagatavot "naan" mīklu maizes mašīnā, izmantojot raugu (recepte – te), bet video varēsi izsekot "naan" maizes tapšanai soli pa solim, lai pārliecinātos, ka tas ir pavisam vienkārši.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!