Foto: Shutterstock
Kad termometra stabiņš dienas steidzīgākajās stundās uzkāpis līdz +25°C un vairāk grādu atzīmei, nekas tā neatvieglo karstumā kā auksts dzēriens. Lai nebūtu jāpērk aukstās tējas pudeles veikalā, pagatavo šo dzērienu mājās pats! Tas it nemaz nav sarežģīti, galvenais – jāņem vērā daži nelieli ieteikumi.

Aukstās tējas pagatavošanai vajadzēs vien tikko "brūvētu" tēju, ledu, saldinātāju un augļus. Tomēr svarīgākais ir tieši izvēlē – gan tajā, kādu tēju apliet, gan tajā, kādus augļus pievienot lielajai krūkai ar auksto dzērienu.

Tējas izvēle

Ledus tējas parasti gatavo no melnajām tējām, kas ir aplietas ar karstu ūdeni un atdzesētas. Tomēr nevajag piezemēties un apstāties tikai pie viena veida. Vasarīgu ledus tēju var pagatavot arī no zaļās tējas, kas jo īpaši labi piestāvēs citrusaugļiem. Bet, ja kārojas eksperimentēt, pamēģini balto tēju, zāļu tēju vai augļu tēju. Galvenais, lai tējas lapiņas būtu pietiekami svaigas.

Lai sagatavotu tēju, vienkārši aplej to ar karstu ūdeni un ļauj kārtīgi ievilkties. Ledus tējas biķerim nepieciešama stipra tēja, jo garša tiks atšķaidīta ar ledu. Tējas pagatavošanai izmanto vienkāršu ūdeni. Tā kā minerālūdenim ir citāda garša un sastāvs, no tā nesanāks tik izteiksmīga tēja kā parastā krāna ūdens. Kad tēja pagatavota un tējas lapiņas izņemtas no krūzes, ļauj tējai atdzist līdz istabas temperatūrai.

Ledus un citas piedevas

Pēc tam, kad tēja uzvārīta, tai pievieno saldinātāju. Graudaino cukuru tējai pievieno, kamēr tā vēl karsta, jo aukstā dzērienā tas neizšķīdīs. Bet, ja tēja jau atdzisusi, tad labākā izvēle būs kāds cukura graudiņš vai saldais sīrups. Cukura sīrupu veikli vari pagatavot pats – nelielā katliņā uzkarsē ūdeni un pievieno cukuru attiecībā 1:1. Sīrups lieliski sajauksies ar tēju un nebūs jāuztraucas par to, ka tā ir par maz salda.

Kas attiecas uz piedevām, lielajā tējas krūkā saber svaigus augļus un ogas. Piemēram, citrona vai apelsīna šķēlītes, mellenes, avenes un citas ogas. Ledus tējai piestāvēs arī nektarīni, persiki un ingvera šķēlītes. Ja gadījies tikt pie kāda granātābola, arī tas ledus tējai piestāvēs.

Kad visas sastāvdaļas gatavas un ledus sasalis, laiks saliet tēju pareizā secībā. Lai dzēriens būtu pēc iespējas vēsāks, ledu liec nevis lielajā tējas krūzē, bet gan glāzēs, kurās pasniegsi dzērienu. Ledum pāri lej pagatavoto auksto tēju, kurai pēc garšas pievienots cukurs un augļi vai ogas. Ja mājās ir paša gatavoti saldenie sīrupi, vēl jo labāk – pa kādai tējkarotei ielej tos glāžu dibenā, lai, malkojot dzērienu, izbaudītu tikai pašu vasarīgāko garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!