Foto: Shutterstock
Kraukšķīgi maizes grauzdiņi Cēzara salātos vai maigā baraviku krēmzupā ir tas, kas padara šīs maltītes pilnīgas. Vēl jo vairāk, ja grauzdiņus būsi pagatavojis mājās pats. Kā to izdarīt?

Grauzdiņus vari gatavot gan pannā, gan cepeškrāsnī. Galvenais, lai tie būtu zeltaini brūni, kraukšķīgi un ar mazliet garšvielām, lai tos būtu patīkamāk ēst. Mājās gatavoti grauzdiņi būs svaigāki, ar tik daudz garšvielām, cik pats vēlies, un tādas formas, kā sagriezīsi.

Grauzdiņiem vispiemērotākā būs maize, kas ir nedaudz, nedaudz apkaltusi. Tad grauzdiņi izdosies patiešām kraukšķīgi. Kas attiecas uz maizes veidu, vari izmantot gan baltmaizi, gan pilngraudu vai saldskābmaizi. No rupjmaizes sanāks ideālie grauzdiņi kārtainajiem salātiem.

Vispirms maizi sagriez tik lielos gabaliņos, kādus vēlies – tie var būt sīki kubiņi, gareni maizes stienīši vai plānas šķēlītes. Tad maizes gabaliņus izkārto uz cepešplāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Grauzdiņus vari apliet ar olīveļļu vai izkausētu sviestu, taču, tā kā sviests ātrāk piedeg, labākai garšai vari sajaukt eļļu ar izkausētu sviestu proporcijās 1:1.

Tad grauzdiņus pārkaisi ar sāli, sasmalcinātiem garšaugiem vai Parmezāna sieru, ja vēlies. Grauzdiņiem piestāvēs pētersīļi, timiāns, rozmarīns, koriandrs un citi zaļumi. Lai pagatavotu ķiploku grauzdiņus – saspiestas ķiploku daiviņas noturi grauzdiņiem paredzētajā eļļā vai sviestā, un uzklāj to pirms likšanas krāsnī.

Grauzdiņus cep 170°C temperatūrā cepeškrāsnī. Tad tie pārlieku nesadegs, būs zeltaini un cieti, tieši tā, kā vajadzīgs. Grauzdiņus cep 5 minūtes, tad izņem no krāsns plāti un apmaisi tos. Cep vēl 5 minūtes un pārbaudi gatavību – ja tie ir zeltaini un apcepušies no visām pusēm, ņem ārā no cepeškrāsns, ja nē – cep vēl 5 minūtes.

Kad grauzdiņi gatavi, izņem tos no krāsns un atdzesē. Tad pārliec kādā cieši noslēdzamā traukā un glabā tumšā un vēsā vietā, ja neizmantosi uzreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!