Foto: Shutterstock
Mūsdienīgās brīnumpannas, kuru reklāmās tiek solīts, ka to pārklājums ir teju mūžīgs, pēc pāris mēnešiem pierāda gluži pretējo - to teflona slānis sāk lobīties gluži kā saulainā vasaras dienā pārcepināta āda. Varbūt ir laiks atgriezties pie pārbaudītām vērtībām un no kādas bēniņu pažobeles izcelt saulītē vecāsmātes čuguna pannu vai arī, cerot uz veiksmi, doties meklēt šo virtuves klasisko vērtību uz kādu krāmu tirdziņu.

Kāds tad ir čuguna pannas noslēpums? Tā ir lēta, uzticama, ilgmūžīga, labi "tur" siltumu un uztur vienmērīgu cepšanas temperatūru. Nebūs melots sakot, ka pareizi kopta čuguna panna ir praktiski nenolietojama un nepieciešamības gadījumā tu varēsi to nodot mantojumā nākamajām paaudzēm.

Tomēr, nevar noliegt, ka čuguna pannai ir arī daži mīnusi. Pirmkārt, tā ir smaga – patiešām smaga. Otrkārt, neviens cits virtuves priekšmets, šķiet, nav rosinājis tik plašas debates tā kopšanas un uzturēšanas sakarā. Ar ziepēm vai bez ziepēm? Ar ko ietaukot un vai vispār ietaukot? Lasi sadarbībā ar epicurious.com sagatavotos padomus, kā mazgāt, kopt un uzturēt spodrus savus čuguna dārgumus.

Mazgā ar ziepēm tikai vienreiz

Ja iegādājies jaunu čuguna pannu, noskalo to maigā ziepjūdens šķīdumā, bet tas arī viss! Nelieto čuguna pannas mazgāšanai trauku mazgājamo līdzekli, jo tas noņems pannai aizsargslāni. Un turi savu dārgumu pa gabalu no trauku mazgājamās mašīnas.

"Pabaro" pannu

Jo vairāk tu gatavosi pannā, izmantojot eļļu, sviestu vai dabīgos gaļas taukus, jo panna būs labāk "pabarota". Taukvielas iesūcas čuguna virsmā un pārklāj pannas virsmu ar dabīgu aizsargslāni.

Ja šķiet, ka pannas virsma ir pārāk sausa, iezied to ar speķa ādiņu vai bekona šķēlīti. Vari ieziešanai izmantot arī eļļu, bet tā var pannas virsmu padarīt lipīgu. Izkarsē pannu 5 -10 minūtes, noņem no uguns un ļauj atdzist. Tad ar papīra dvieli atbrīvo pannas virsmu no taukvielu pārpalikumiem.

Gatavo bieži

Ja panna ir nupat kā iegādātā, sākumā to ieteicams "iesvētīt", gatavojot ēdienus ar augstu tauku saturu, piemēram, bekonu. Atceries, jo biežāk izmantosi pannu gatavošanai, jo vieglāk būs to uzturēt labā "formā". Uzmanību! Neizmanto čuguna pannu ēdiena uzglabāšanai, jo produktos esošās skābes var noārdīt pannas dabīgo pārklājumu.

Uzturi pannu tīru

Pēc katras gatavošanas vēl siltu pannu nomazgā ar karstu ūdeni, izmantojot nemetāla beržamo suku, lai atbrīvotos no ēdiena atlikumiem. Lai notīrītu pieķepušus netīrumus, ieber vēl siltā pannā sauju rupjās pārtikas sāls un noberz to ar vairākās kārtās salocītu pārtikas dvieli. Izber sāli un noskalo pannu ar karstu ūdeni.

Rūpīgi nosausini

Mitrums ir čuguna pannas lielākais ienaidnieks. Ja pēc mazgāšanas atstāsi pannu mitru, tas var veicināt rūsas plankumu parādīšanos, tādēļ pēc katras mazgāšanas reizes rūpīgi noslauki pannu un atkal "pabaro" to.

Uzglabā rūpīgi

Glabā pannu sausā vietā, neuzliekot vāku, jo nepietiekama gaisa cirkulācija var veicināt rūsēšanu. Ja tomēr paradās rūsas plankumi, noberz tos un "pabaro" savu neaizstājamo darbarīku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!