Foto: Shutterstock
Vai tas būtu vārītais krēms, saldējums vai pat kāds pamatēdiens, kura tapšanā nepieciešama aromātiskā vaniļa, pāksts pārgriešana var šķist īsts pārbaudījums, ja vien neesi iepazinies ar pamācību, kā to visveiklāk izdarīt.

Noteikti būsi pamanījis, ka vaniļas pākstis pārdod fasētas mēģenēs, vakuuma iepakojumos, un tā tās vajadzētu glabāt līdz pat lietošanas reizei, citādi tā sakaltīs un pārgriezt un tikt pie melnā mīkstuma būs teju neiespējami. Tātad izmantot vajadzētu tikko no iepakojuma izņemtu vaniļas pāksti.

Ņem talkā dēlīti un ļoti asu, bet nelielu nazi. Pāksti izloki pēc iespējas gareniskāku, un ar naža aso galu veic iegriezumu vienā pāksts galā. Lai nejauši neiegrieztu pirkstā, ar pirkstiem pieturi pāksti stingri pie dēlīša. Griez tā, lai pāksti iegrieztu no vienas puses un to varētu atvērt. Ja griezīsi pārāk dziļi, iegūsi divas pākšu pusītes un būs grūtāk dabūt ārā mīkstumu.

Kad pāksts veiksmīgi iegriezta visā tās garumā, ar pirkstu palīdzību atver to un ar naža asmens palīdzību velc pa pāksts vidu tā, lai uz naža uzslaucītu visu mīkstumu. Nazis jāvelk stingri un pēc iespējas tuvāk pāksts mizai, lai uz tās nepaliktu ne kripatas tik vērtīgās vaniļas. Pēc tam jau iegūto vaniļu pievieno, kur paredzēts. Taču pārgriezto vaniļas pāksti noteikti neizmet, bet ieliec to slēgtā cukurtraukā – jau dažu stundu laikā iegūsi aromātisku vaniļas cukuru. Šādi vaniļas pāksti var izmantot pat ļoti ilgu laiku, kolīdz tā visu patīkamo aromātu atdevusi.

Video pamācība:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!