Foto: Shutterstock
Ja esi jaunas plīts un cepeškrāsns meklējumos, lai ar radītajiem gardumiem iepriecinātu ģimeni, ir viegli apjukt lielajā piedāvājuma klāstā. Tāpēc "Tasty" lūdza speciālistu ieteikumus, lai tiktu skaidrībā par plīts un cepeškrāsns veidiem, formām un tehniskajām funkcijām.

Jaunas plīts meklējumos

Plīts virsmas izvēle ir atkarīga no lietošanas intensitātes, stāsta "IKEA" Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus. "Ja mājās gatavo ļoti reti, iespējams, pietiek pat ar pārvietojamu virsmu ar vienu sildvirsmu, bet, ja ēdiena gatavošana ir sirdslieta, prieku sagādās moderna indukcijas, stikla keramikas vai gāzes plīts virsma. Jāņem arī vērā, cik daudz gatavo vienā reizē – ja virtuve ir neliela un ikdienā vairāk gatavo ēdienus, kam izmanto vienu katlu vai pannu, pilnīgi pietiek ar divām sildvirsmām."

Pēc speciālista teiktā, indukcijas plītis ir ātras un ļoti energoefektīvas, jo ar magnētisma palīdzību karsē tikai katlu vai pannu. Ērtas lietošanai ir arī stikla keramikas virsmas – dažām ir pat maināma izmēra sildvirsmas, ko var pielāgot konkrētā trauka izmēram. Savukārt gāzes plītis izskatās profesionāli un dod iespēju ļoti ātri noregulēt temperatūru. Tās ir piemērotas ēdienu cepšanai un apbrūnināšanai.

Izvēloties plīts virsmu, pievērs uzmanību svarīgākajiem parametriem. "Piemēram, dažām virsmām ir drošības mehānisms – tas noder tīrot, turklāt novērš iespēju, ka plīti varētu nejauši ieslēgt bērni. Reizēm iebūvēts ēdiena pārplūšanas detektors, kas automātiski izslēdz plīti, ja ēdiens pāriet pāri trauka malām un izlīst uz kontrolpaneļa. Iespējamas arī citas ērtas funkcijas."

Jaunas cepeškrāsns meklējumos

Pēc "IKEA" speciālista teiktā, cepeškrāsns izvēlē jāievēro daži pamatprincipi.

Funkcijas. Kādus ēdienus mājās gatavo visbiežāk? Cik regulāri izmanto cepeškrāsni? Atkarībā no tā var izvēlēties pavisam vienkāršu cepeškrāsni vai arī modernāku risinājumu ar daudzām funkcijām un režīmiem.

Izmērs. Cik cilvēkiem parasti gatavo maltītes? Cepeškrāsnis ir dažāda izmēra – jāizvēlas tāda, kas atbilst biežāk gatavotajam ēdiena daudzumam.

Dizains. Jāapdomā, kāda stila – klasiska vai moderna – cepeškrāsns labāk iederētos tavā virtuvē.

Ļoti populāras ir konvekcijas cepeškrāsnis. Tās ātri uzsilst, un ventilators vienmērīgi sadala siltumu. Šādās cepeškrāsnīs var vienlaikus gatavot vairākus ēdienus, nesajaucoties to aromātiem.

"Ja tu mīļuprāt gatavo, bet priecātos izvairīties no tīrīšanas, jāizvēlas cepeškrāsns ar pašattīrīšanās funkciju. Šādām plītīm ir tādas pašas funkcijas kā citām konvekcijas plītīm, bet papildus ir īpašs režīms, kurā tauki un ēdiena atliekas tiek sadedzinātas, pārvēršot tos pelnos, tāpēc plīti ir vieglāk iztīrīt," stāsta Dariuss Rimkus.

Dažām cepeškrāsnīm ir tvaicēšanas režīms. "Tas iepriecinās cilvēkus, kas pievērš lielu uzmanību veselīgam uzturam. Gatavojot ar tvaiku, produktos saglabājas vairāk vērtīgu vielu, un pagatavotais ēdiens var būt maigs un sulīgs iekšpusē, bet ar gardu, kraukšķīgu garoziņu."

Atkarībā no gatavošanas paradumiem var izvēlēties papildu funkcijas: iebūvētu gaļas termometru, ātrās grilēšanas režīmu, konditorejas izstrādājumu režīmu, sildīšanas režīmu, maizes un picas režīmu, ātrās uzkarsēšanas režīmu un citus. Ja mājās ir bērni, ir svarīgi izvēlēties cepeškrāsni ar drošības mehānismu durtiņās.

Saskaņot formas un izmantot visus laukumus jaunā virtuvē

Plānojot pavisam jaunu virtuvi, interjera dizainere Patrīcija Ledaka iesaka ievērot tā saucamo "zelta trjstūra" principu, kas nozīmē novietot trīs galvenos objektus virtuvē – plīti, ledusskapi un izlietni – ērtā un viegli aizsniedzamā attālumā. Kad tie pareizi novietoti, tālāk jau darinām visu pārējo virtuvi. Dizainere iesaka izmantot visu gaisa telpu, kas nozīmē – arī augšējās plaknes. Tas arī ietekmēs tehnikas izvēli. Mazā virtuvē labāk izvēlēties 60 centimetru tehniku, novietot tehniku ne tikai apakšējā stāvā, bet maksimāli izmantot arī augšu. Piemēram, cepeškrāsni var novietot otrajā līmenī, iestrādājot to skapīšu zonā. Lai virtuve izskatās pievilcīga un nav redzamas dažādu ražotāju dizaina tehniskās nianses, tehnikas podziņas, tad tehniku var iebūvēt. Bet, ja tev ir atklāta virtuve, tad saskaņo formas, jo ne visu ražotāju tehnikas formas ir vienādas, dažiem tās ir noapaļotas, dažiem – kantainas. Labāk piestrādāt pie formām, lai veidojas simetrija. Arī krāsas un aksesuārus Patrīcija iesaka saskaņot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!