Foto: DELFI
Kulināros eksperimentus var salīdzināt ar darbošanos ķīmijas laboratorijā – rezultāts var būt gan necerēti veiksmīgs, gan beigties ar katastrofālu izgāšanos. Tomēr tas ne vienmēr nozīmē, ka jāmet plinte krūmos, jo reizēm, liekot lietā izdomu, defektu var pārvērst par efektu, kā tas gadījās man, neizdevušos “Pavlovu” pārveidojot par debešķīgi gardu bezē-putukrējuma kūku.

Gaisīgā "Pavlova", ko gatavo no kraukšķīgas bezē pamatnes, kas papildināta ar maigu putukrējumu un svaigām ogām vai augļiem, ir īsta pēdējo gadu modes kūka, ko vismaz reizi ir mēģinājis pagatavot teju katrs, kas nav gluži uz "jūs" ar ēst gatavošanu.

Pirms "liktenīgās" reizes šo kūku tiku cepusi vairākkārt, un vienmēr viss bija ritējis kā pa diedziņu, tomēr šoreiz bija pavisam citādi. Tā vien šķita, ka magnētiskās vētras, īpaši nelabvēlīgs planētu stāvoklis vai kādi citi spēki ir sazvērējušies un pieliek īpašas pūles, lai mani centieni vainagotos ar absolūtu izgāšanos.

Protams, es varēju vieglu roku ielidināt miskastē neglābjami saplaisājušo un saplakušo kūkas bezē pamatni un izlietnei "noziedot" pārāk šķidro putukrējumu, bet, kad pirmais emociju vilnis bija noplacis, es nolēmu nepadoties un iziet uz risku.

Izcēlu no plaukta kūkas formu ar izņemamu pamatni un līdz pusei piepildīju ar bezē gabaliem, nebēdājot, ka starp tiem paliek pa kādai spraugai. Tad paņēmu paciņu želatīna. Želatīnu uzbriedināju, pārlejot ar aukstu ūdeni, tad izkausēju karstā ūdens peldē un iemaisīju šķidrajā putukrējumā. Virs bezē uzbēru dārzā salasītās upenes un jāņogas, kā arī ielēju formā pusi putukrējuma. Papildināju kārtojumu ar atlikušajiem bezē gabaliem un drumstalām, pa starpām ieberot sauju ogu. Atlika tikai pārliet visu ar putukrējumu, pārbērt ar ogām un ielikt ledusskapī uz pāris stundām.

Kūka izdevās godam – maigais putukrējuma krēms patīkami kontrastēja ar kraukšķīgajām bezē kārtām un sulīgajām, patīkami skābenajām ogām. Turklāt, atšķirībā no "Pavlovas", šī kūka bija daudz vienkāršāk sagriežama un katra šķēle šķērsgriezumā izskatījās kā īstens mākslas darbs.

Cerams, ka arī tevi šis mans veiksmes stāsts iedvesmos eksperimentēt un nepadoties grūtajā ceļā uz kulināro sasniegumu augstākajām virsotnēm.

Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!