Foto: Shutterstock
Slavenais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš mēdza teikt, ka nekas nav sliktāks par pārceptu zivi. Taču veca un smakot sākusi zivs, šķiet ir vēl sliktāk. Kā nepārnest mājās sabojātu zivi un kam jāpievērš uzmanība, to pērkot?

Lai nopirktu labu zivi, būs vajadzīgas divas maņas – oža un redze, kā arī papildus noderēs drosme. Zivi pērkot, nederēs kautrīgums, to gan atstāt mājās, jo, lai neatnestu mājās vecu zivi, tā jāaposta un jāieskatās tai acīs! Jā, tieši tā! Jāieskatās acīs kā cilvēkam, kurš tev mēģina kaut ko samelot, bet, redzot stingro acu skatienu, sajūtas vainīgs un nodur galvu.

Tātad zivs acīm jābūt dzidrām un stingām, ja tās ir duļķainas, un skatiens kā dzērājam, ja acis izplūdušas vai aizplūdušas, tad šo randiņu vari beigt– te nekāds vakariņu vai pusdienu romāns nesanāks.

Tālāk skaties zivs žaunas, precīzāk tās mazās spuriņas ap tām. Ja tās ir rozā kā angļu roze, tad viss kārtībā.

Bez ievērības neatstāj faktu, ja zivs sāni izskatās kā sabuktēti, tad labāk to atstāt, kur tā stāv. Iespējams, zivs jau ir sākusi bojāties.

Kad nu noskatīto zivi esi vizuāli novērtējis, pasmaržo to! Jā, palūdz pārdevējam, lai iedod pasmaržot! Ja viņam nav nekā slēpjama, tavs lūgums tiks izpildīts.

Ja iespējams, tad labāk izvēlies veselu zivi, nevis fileju vai sagrieztus steika gabalus. Starp citu, zivs, kas pagatavota vesela, būs sulīgāka un garšas niansēm bagātāka nekā jau sadalīta zivs.

Pērkot fileju, ir jāpievērš uzmanība, vai zivs šķiedras nav deformējušās. Tas varētu liecināt arī par to, ka zivs, kas tiek uzdota kā vakar ķerta, patiesībā ir bijusi sasaldēta. Atkausējot šādu fileju, sulas iztek, zivs poras lēnām sadalās, saldēta un atkausēta fileja nebūs tik sulīga kā svaiga. Cepot šāda fileja slikti turēsies kopā.

Ja gribi pirkt saldētu zivi, tad skaties, lai uz iepakojuma būtu norādīts, ka tā ir sasaldēta vienu reizi.

Visideālākais variants, protams, draudzēties ar makšķerniekiem vai pašam tādam būt! Ja tā nav, tad nodrošinies ar savu pārdevēju tirgū, par kura produkciju esi pārliecināts. Ja neviens no variantiem neder, tad, lai laba redze, uztrenēta oža un svaigas zivis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!