Foto: Shutterstock
Zaļie un skābeni saldie augļi ar pūkaino kažociņu – kivi – pie mums veikalu plauktos atrodami no vēla rudens (novembra beigas) līdz pat martam. Tā kā janvāris ir laiks, kad sezona ir teju pašā plaukumā, vērts kivi iekļaut ikdienas ēdienkartē biežāk. Taču, pirms stiept roku veikala plaukta virzienā, vērts atkārtot vērtīgās zināšanas par to, kā tad iegādāties vislabākos kivi augļus.

Kivi izcelsmes valsts ir Ķīna, taču starp lielaudzētājiem ir arī tādas valstis kā Itālija, Jaunzēlande, Čīle un Grieķija. Tāpēc, ja veikalā redzi kivi no šīm valstīm, zini, ka augļi būs ieguvuši pietiekami lielu saules devu un būs gardi. Ja vēlies uzzināt vairāk, kā aug kivi, palūko ''Tavs Dārzs'' veidoto rakstu.

Kivi augļos ir daudz C, K, E un B grupas vitamīnu, kas nāk par labu organismam. Turklāt kivi uzlabo gremošanas sistēmas darbību, stiprina imunitāti, palīdz asinsspiediena normalizēšanā un ir piemēroti tiem, kas cieš no diabēta vai cenšas samazināt svaru ar veselīga uztura palīdzību, norāda "Care2".

Iegādājoties kivi veikalā, lielākoties jāņem vērā to vizuālais izskats. Miziņai ir jābūt pietiekami pūkainai un ne pārāk gludai. Pataustot ar pirkstiem un augli saspiežot, tam ir jābūt viegli mīkstam, bet ne pārāk stingram. Izvairies no augļiem, kas ir manāmi bojāti un sulojas. Kivi mīkstumam ir jābūt izteiksmīgi zaļam, ja tie ir zaļās šķirnes kivi, vai viegli dzeltenam, ja tie ir dzeltenās šķirnes kivi, norāda "Food52".

Pēc iegādāšanās, ja kivi grasies apēst pāris dienu laikā, tos droši var glabāt istabas temperatūrā kādā augļu traukā. Taču, ja zini, ka kivi neapēdīsi tik ātri, ievieto tos ledusskapī dārzeņu nodalījumā vienus pašus. Aukstums aizkavēs augļu pārlieku ātro nogatavošanos. Bet, ja tieši pretēji – vēlies, lai kivi līdz nākamajai dienai kļūtu mīkstāki, ievieto augļus papīra maisiņā kopā ar kādu ābolu. Tādā veidā augļu nogatavošanās process tiks paātrināts.

Kad esi gatavs kivi ēst, tos vai nu pārgriez uz pusēm un ar karoti izgreb, vai nomizo. Lūk padoms, kā kivi nomizot veikli un bez liekām sāpēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!