Foto: Shutterstock
Olu kultenis ir viens no pasaules ģeniālākajiem ēdieniem. Krēmīgs, maigs, tik ļoti gards un gatavs dažās minūtēs. Īsts glabējēdiens tiem, kuriem nav laika lēnām un bez steigas gatavot kādu kulinārijas brīnumu.

Olu kultenis ir tik vienkāršs, bet vienlaicīgi to var pagatavot tik ļoti dažādi, par to var uzdot tik daudzus jautājumus. Vai, olu sakuļot, tai pievienot pienu vai varbūt krējumu, bet varbūt labāk ūdeni? Bet varbūt neko? Kādu pannu lietot, kādu lāpstiņu? Un ko darīt ar sieru? To likt olā uzreiz vai beigās? Turklāt ir šefi, kas iemanījušies šī tik ātri pagatavojamā ēdiena procesu izstiept līdz pat stundai, ja sakultās olas, piemēram, karsē ūdenspeldē. Bet vai šīs pūles dod tik nozīmīgu efektu, tas ir vēl viens jautājums.

Ir daudz vienkāršāki veidi, kā kulteni izcept krēmīgu, apjomīgu un nevainojamu. Piedeva, kas neļaus kultenim saplakt, kas uzturēs krēmīgi gardos olu kunkulīšus ir kukurūzas vai kartupeļu ciete. Turklāt ciete ne tikai uztur kulteņa masu, tā neļauj olai tik atri sadegt un kļūt sausai, gumijotai un nebaudāmai. Citiem vārdiem - tā nodrošina olas krēmīgumu, nepieļaujot tās pārcepšanos. Izmēģini un salīdzini!

3 lielas olas sakul ar 1,5 ēdamkarotēm piena, gandrīz 2 ēdamkarotēm cietes (nedaudz vairāk kā 1,5 ēdamkarotes), sāli pēc garšas.

Uz pannas kausē 3 ēdamkarotes sviesta. Kad tas izkusis, pannā ielej sakulto olu. Maisot karsē olu, līdz tā sarecējusi, bet vietām joprojām vēl ir tekoša, nekarsē, līdz ola ir pilnīgi sausa. Noņemot pannu no uguns, karstā ola turpinās sarecināt arī nesarecējušo olu. Vienkārši izmaisi. Ja nepieciešams, atliec pannu uz 1-2 sekundēm atpakaļ uz uguns. Visam procesam kopā nevajadzētu aizņemt vairāk laika kā apmēram 15 sekundes. Lai izdodas krēmīgs kultenis!

Bet varbūt tu vēlies cept omleti vai cita veida kulteni? Piedāvājam septiņas idejas gardiem kulteņiem un omletēm!

Cepta cūkgaļa rīvmaizes garoziņā ar olu un rīsiem - japāņu 'katsudon'

Foto: Shutterstock

Katsudon ir tradicionāls japāņu pusdienu ēdiens - bļodiņa rīsu, olu kultenis un ceptas cūkgaļas gabaliņi. Pirms gatavo cūkgaļu un olu, novāra gatavus vienu krūzi rīsus (pietiks divām porcijām) un noglabā siltus zem segām.

Lasīt vairāk

Asais olu kultenis Taizemes gaumē

Foto: Vida Press

Maigam un gaisīgam olu kultenim, izrādās, ļoti labi piestāv asais čili! Ja vēlies vēl austrumnieciskāku garšu, pievieno kultenim eksotisko garšvielu plauktos atrodamo Zivju mērci vai kādu Thai mērci.

Lasīt vairāk

Sātīgais olu kultenis

Baudot atvaļinājumu un pavadot daudz ēdienreižu ārpus savas virtuves, vienā no savām mīļākajām kafejnīcām notiesāju sviestmaizi, kas kalpoja par iedvesmu šai receptei - olas ar spinātiem, sarkano sīpolu, krēmsieru un žāvētu lasi. Sātīgā kulteņa pagatavošana ir ļoti vienkārša un tā ir ideāli piemērota maltīte pirmajām vēsajām rudens dienām.

Lasīt vairāk

Superomlete jeb Kā pielabināties vecākiem sestdienas rītā

Foto: Publicitātes foto

Vienkārša un garda brokastu omlete, kas tapusi "Aikāgaršo" skolēnu pavārskolā. Ēdienu kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Carnikavas pamatskolas 5.klases skolēni.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Omlete vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Omlete vācu gaumē brangām brokastīm visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Maigā omlete cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Maiga un gaisīga brokastu omlete, ko gatavo cepeškrāsnī, bet tikpat veiksmīgi to var izcept arī pannā uz plīts. Atbilstoši garšas kārpiņu gaumei un ledusskapja krājumiem to var papildināt ar dažādām piedevām - sieru, dārzeņiem, zaļumiem, gaļu. Recepti iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!