Foto: Shutterstock

Augļu un dārzeņu vienīgā sliktā īpašība ir tā, ka tie ātri bojājas. Kā lai nedusmojas, pamanot, ka tikai vakar pirktie banāni jau pārklājušies ar neglītiem, brūniem "vecuma plankumiem". Tomēr šī problēma ir novēršama vai vismaz atliekama uz ilgāku laiku, pielietojot praksē 11 noderīgus padomus, ar kuriem dalās portāls diply.com.

Ne visiem augļiem un dārzeņiem ir īss uzglabāšanas termiņš – atceries šo faktu, gatavojot iepirkumu sarakstu nedēļas ēdienkartei. Piemēram, brokoļus, banānus, zemenes un sēnes labāk izmantot pēc iespējas ātrāk, bet apelsīni, kartupeļi, tomāti un spināti var atļauties gaidīt.

Daudzi augļi nogatavošanās procesā izdala etilēna gāzi, kas var bojāt tiem blakus esošos "biedrus". Tādēļ atceries, ka tos var likt vienuviet tikai tad, ja vēlies augļus vai dārzeņus ātrāk nogatavināt.

Banāni

Rīkojoties pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, ka ledusskapis nav īpaši piemērota vieta banānu uzglabāšanai, tu būtiski paildzināsi banānu lietošanas ilgumu, jo vēsumā palēninās procesi, kas cieti pārvērš cukuros, šādi apturot augļu nogatavināšanos.

Āboli

Ābolu uzglabāšanai vispiemērotākā vieta būs ledusskapja dārzeņu un augļu nodalījums. Lai āboli nezaudētu sulīgumu un vēl ilgu saglabātos kraukšķīgi, ietin tos mitrā papīra dvielī.

Apelsīni

Lai gan arī istabas temperatūrā apelsīni nezaudēs savu izskatu un garšas īpašības vismaz nedēļu, tu vari paildzināt to "mūžu" pat 2-3 nedēļas, uzglabājot apelsīnus ledusskapja augļu un dārzeņu nodalījumā.

Kartupeļi

Kartupeļus vislabāk uzglabāt vēsā telpā, kuras gaisa temperatūra nepārsniedz 5-10 grādu atzīmi. Raugies, lai telpā nav pārlieku liels mitruma līmenis, jo tas var veicināt priekšlaicīgu kartupeļu asnošanu.

Citroni

Līdzīgi kā apelsīni, arī citroni istabas temperatūrā var tikt uzglabāt aptuveni nedēļu. Savukārt, ja ievietosi tos aiztaisāmā plastikāta maisiņā un ievietosi ledusskapī, citroni saglabāsies svaigi pat mēneša garumā.

Ķiploki

Veselīgie ķiploki vislabāk jutīsies tumšā, vēsā vietā – vari tos uzglabāt blakus kartupeļiem.

Tomāti

Ja tomātus uzglabāsi ledusskapī, tie zaudēs gan garšu, gan sulīgumu, gan izskatu, jo šie maigie dārzeņi ir ļoti jūtīgi pret aukstumu. Šī iemesla pēc tomātus ieteicams uzglabāt istabas temperatūrā.

Sēnes

Arī sēnes būs pateicīgas, ja uzglabāsi tās ledusskapī. Visieteicamāk sēnes uzglabāt neatvērtā, gaisu caurlaidīgā oriģinālajā iepakojumā. Ja iepakojumu atver, bet izmanto tikai daļu sēņu, atlikušās pārtin ar pārtikas plēvi un izdur tajā nelielus caurumiņus, lai nodrošinātu gaisa piekļuvi.

Paprika

Paprika uzglabāsies ilgāk, ja atbrīvosi to no sēklotnes, sagriezīsi gabaliņos un ievietosi ledusskapī, iebērtu aiztaisāmā plastikāta maisiņā.

Ogas

Lielākā daļa ogu, it īpaši, ja tās ir gatavas, ir ļoti trauslas, tādēļ tās ieteicams uzglabāt lēzenā plastikāta traukā, izlīdzinātas vienā slānī, lai izvairītos, ka tās no sava svara deformējas, zaudē garšu, kvalitāti un līdz ar to arī ātrāk bojājas.

Salāti, zaļumi un zaļie dārzeņi

Salātlapas, selerijas kātus, spinātus, brokoļus un zaļumus pirms ievietošanas ledusskapī ietin alumīnija folijā – šādi uzglabāti tie ilgāk saglabāsies svaigi un kraukšķīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!