Foto: Shutterstock
Vieglākais ceļš uz Cēzara salātiem mājas virtuvē ir nopirkt jau gatavu mērci, bet vai tas būs gardākais ceļš? Diezin vai. Patiesībā, zinot dažas nianses, salātu mērces pagatavošana nav nekas sarežģīts, atliek vien vadīties pēc norādēm un gala rezultāts neliks vilties.

Tāpat kā variācijas par pašiem Cēzara salātiem, arī mērces receptūras ir daudz un dažādas, tikai nedaudz vai krasi atkāpjoties no oriģināla. Garšas gaumes ir dažādas, tāpēc katrs vadās pēc saviem ieskatiem, tomēr, ja vēlies izmēģināt autentisko Cēzara salātu mērci, vadies pēc ''The Kitchn'' sniegtajām norādēm.

Tiek uzskatīts, ka Cēzara salātu mērcē jābūt anšoviem, ķiplokiem un olas dzeltenumiem – tās ir sastāvdaļas, kas kopā veido to neatkārtojamo garšu. Bez tām, protams, ir vēl piedevas, taču par visu pēc kārtas.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 anšovu fileju kārbiņa
  • 2 ķiploku daivas
  • 3 olu dzeltenumi
  • Tējkarote Dižonas sinepju
  • 2 tējkarotes citronu sulas
  • 2 tējkarotes olīveļļas
  • 120 ml augu eļļas
  • 2 tējkarotes smalki sarīvēta Parmezāna siera
  • Svaigi malti melnie pipari
  • Šķipsna sāls

Mērces gatavošana


Vispirms uz dēlīša smalki sakapā ķiploku un anšovus – var kapāt uzreiz abas sastāvdaļas kopā, lai sajaucas garšas un aromāti. Centies visu sakapāt ar nazi, cik vien smalki iespējams, lai mērcē neuzkostu lielu ķiploka gabalu un arī anšovi būtu smalkos, smalkos gabaliņos.

Atsevišķā bļodā ar putojamo slotiņu saputo olu dzeltenumus. Kad dzeltenumi saputoti, pievieno sinepes un turpini kult, līdz tās viendabīgi iemaisījušās.

Tad olu dzeltenumu masai var pievienot smalki sakapāto anšovu un ķiploku masu. Iemaisi, lai masa viendabīgi sajaucas ar šķidrumu.

Pēc tam pamazām lej klāt citronu sulu, nepārtraukti putojot bļodas saturu. Masai jau pamazām jākļūst krēmīgai. Tad var lēnā strūklā liet klāt olīveļļu, turpinot putot, lai neveidojas emulsija. Kad tā pievienota, to pašu dara ar augu eļļu, pamazām to lejot klāt un putojot ar slotiņu. Puto, kamēr mērce ieguvusi krēmīgu konsistenci.

Beigās iemaisi sieru, piparus un sāli. Pagaršo – ja šķiet, ka vajag vairāk skābuma, salduma vai pikantuma, pievieno papildu kaut ko klāt. Mērcei jābūt gardai pašai par sevi, tad tā lieliski papildinās arī salātus.

Ieteicams ļaut mērcei ievilkties dažas minūtes un pirms pasniegšanas vēlreiz samaisīt, bet vislabāk to gatavot iepriekšējā dienā un 10 minūtes pirms pasniegšanas izņemt no ledusskapja – tad garšas būs vislabāk ievilkušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!