Foto: Shutterstock
Lai gan veikalu plaukti teju vai lūst no dažādu izvēļu pārbagātības, gardākā garšaugu eļļa būs tāda, kas pagatavota pašu spēkiem. To var izmantot dažādu salātu garšas buķetes papildināšanai, kā arī picu cepšanai.

Garšaugu eļļu var pagatavot no dažādiem dārzeņiem, augļiem un garšvielām. Izmantojot tā dēvētos cietos garšaugus, piemēram, timiānu, salviju, rozmarīnu, ķiploku, čili, saulē kaltētus tomātus, apelsīna miziņu, laimu vai kaltētas sēnes, olīveļļa jāuzsilda līdz 70 grādu temperatūrai. Karstajā eļļā liek garšaugus, virumu atdzesē un atstāj ievilkties. Kad eļļa ievilkusies, to nokāš, pārlej pudelē un uzglabā ledusskapī. Ja garšaugi tiek atstāti eļļā, tā jāizlieto triju nedēļu laikā, lai nesāktu rūgt, raksta Latgales Laiks.

Eļļu var pagatavot arī ar "mīkstajiem" garšaugiem, piemēram, pētersīļiem, dillēm, baziliku, estragonu, piparmētrām, upeņu lapām u.tml. Šie garšaugi savu aromātu vislabāk atdod, ja tos sablendē jeb saberž kopā ar eļļu. Piemēram, 200 gramiem eļļas pievieno 100 gramus garšaugu, sablendē un nokāš. Pilda neliela izmēra traukos un ledusskapī glabā ne ilgāk par divām nedēļām. Ar mīkstajiem garšaugiem gatavotā eļļa nav domāta sildīšanai, jo kļūst neglīti brūna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!