
Izrādās, ka pasaules labākās sviestmaizes ir meklējamas – nē, ne Romā, ne Kopenhāgenā, nedz arī Ņujorkā, bet gan Vjetnamas ielās, ziņo "The Guardian", iekļaujot vjetnamiešu "banh mi" pasaules izcilāko ielu ēdienu sarakstā. Šīs sviestmaizes vēsture aizsākas ar apgrauzdētu bageti. Pēc majonēzes triepiena kraukšķīgais ietvars tiek piepildīts ar garšvielām bagātinātu gaļu, marinētiem dārzeņiem un svaigiem zaļumiem. Beigās parasti pievieno arī pāris pilienus sojas mērces un pikantu čili mērcīti. Lai nobaudītu šo pasaulslaveno garšu un tekstūru "sprādzienu", nebūt nav jādodas uz Vjetnamu, jo "banh mi", sekojot mūsu ieteikumiem, it vienkārši vari pagatavot arī savā virtuvē.
Kaut arī "banh mi" sviestmaizes ir kā smalki sabalansēts kokteilis no saldā, skābā, "kreftīgā", siltā, aukstā un dažādām tekstūrām, tomēr nekādas "slepenās sastāvdaļas" tur nav. Ja arī pie rokas nav kāda no tradicionālajiem ingredientiem, tiem nav grūti piemeklēt aizvietotāju, un galarezultāts būs tieši tikpat gards.
"Bahn mi" sviestmaize tradicionāli ietver astoņas sastāvdaļas.
Maize
Ja nav iespējams sadabūt īsto vjetnamiešu "bahn mi" maizi, nevajag satraukties. Galvenais – jāņem vērā, ka maizes "ietvars", kas satur kopā pildījumu, nedrīkst būt tik ciets, ka saskrāpē smaganas. Maizei jābūt ar kraukšķīgu garoziņu un mīkstu, "pufīgu" vidu. Var izmantot parastas baltmaizes bagetes, ko ar nazi sagriež vēlamā lieluma gabalos.
Svaigi čili pipari
"Bahn mi" sviestmaizēm jābūt ar "asumiņu". To var piešķirt ar plānām vidēji asu piparu (kā halapenjo vai fresno) šķēlītēm.
Svaigs koriandrs
Zaļumi piešķir svaigu garšu. Koriandrs ir tradicionāli izmantotais garšaugs, bet to var aizstāt arī ar jebkādiem sezonāliem zaļumiem – svaigām piparmētrām, baziliku, pētersīļiem un zaļajiem ociņiem.
Svaigs gurķis
Gurķis piešķir papildus svaigumu un kraukšķīgumu un patīkami kontrastē ar pikantajām sastāvdaļām. Ja pie rokas nav gurķa, tā vietā var izmantot sasmalcinātas romiešu vai ledus salātu lapas.
Mērces
Mērces nepieciešamas, lai sviestmaize iegūtu papildus sāļuma un "kreftīguma" piešprici (jo īpaši tādēļ, ka "bahn mi" sviestmaizēs nav pārāk daudz gaļas). Noteikti izmanto saldo čili mērci un austeru mērci vai sojas mērci.

Majonēze
Tā padara sviestmaizes garšu bagātīgāku, kā arī mīkstina un samitrina maizi. Tās vietā var izmantot arī sālītu sviestu vai saspaidītu avokado mīkstumu.
Marinēti dārzeņi
Strēmelītēs sagriezts baltais redīss, burkāni, Ķīnas kāposts vai citi dārzeņi etiķotā ātrajā marinādē ir obligāta un neapstrīdama īstas "bahn mi" sviestmaizes sastāvdaļa. Tie piešķir kraukšķīgumu un stiprumu. Marinētajiem dārzeņiem, atšķirībā no mums pierastajiem, jābūt vairāk saldeniem nekā skābiem, tāpēc tos ir vērts pagatavot mājās, nevis pirkt veikalā. Tas ir ārkārtīgi vienkārši – nav nepieciešama konservēšana, tos var ilgi uzglabāt un pārpalikumus pievienot rīsu vai nūdeļu ēdieniem, kā arī salātiem. Ja nav laika vai vēlmes noņemties ar marinēšanu, var pievienot pirktajiem dārzeņiem nedaudz cukura, lai tos saldinātu.
Gaļa vai cits pildījums
Vienalga, vai tu kā pildījumu izvēlies ceptu cūkgaļu vai garšvielām bagātinātas gaļas kotletītes, uzmanies, lai gaļa nav pārāk mitra. Pildījumam jābūt pasausam, un tā nedrīkst būt pārāk daudz. Gaļas (vai tofu) un dārzeņu attiecībai jābūt 1:1 vai pat 1:2. Kā veģetāro pildījumu var izmantot arī grilētus dārzeņus.
Vai esi gatavs ķerties klāt un pagatavot perfektu "bahn mi" sviestmaizi? Ja paturēsi prātā šos ieteikumus, vari būt drošs, ka sanāks kaut kas trakoti garšīgs! Lasi tālāk un uzzini, kā mājās pavisam vienkārši pagatavot "banh mi" soli pa solim.