Suši nu jau ir kļuvis par kulta ēdienu – to dodamies ēst uz speciāliem japāņu restorāniem, kā arī cenšamies mājās atdarināt, gatavojot mājās. Ja ne reizi neesi mēģinājis pats pagatavot suši, tad palīdzēs šefpavāra Endija Bērziņa ieteikumi no "Hobiju domnīcas".

Šīs maltītes pamatu pamats ir rīsi – tie jāprot labi izvārīt, kā arī jāsajauc pareizās proporcijās ar rīsu etiķi un cukuru. Kā iesaka Endijs – ja rīsi ir izvārīti perfekti, tajos varēs sapildīt jebko. Pirms sāc gatavot, visas nepieciešamās sastāvdaļas saliec uz darba virsmas, lai gatavošana ritētu bez aizķeršanās.

Suši nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 500 g suši rīsi;
  • 500–550 g ūdens;
  • 60 g rīsu etiķis;
  • 30 g cukurs;
  • 5 g sāls;
  • Norī lapas;
  • lasis;
  • zutis;
  • tīģergarneles;
  • avokado;
  • gurķis.

Sparģeļiem:

  • sparģeļi;
  • milti;
  • tempuras milti.

Rīsus vispirms noskalo zem tekoša ūdens, nokāš caurdurī. Rīsus pārber katlā, pielej nepieciešamo ūdens daudzumu un liek uz plīts vārīties uz vidēji mazas uguns – tas nepieciešams, lai ūdens burbuļotu nedaudz. Rīsus vāra, līdz tie piebrieduši divreiz lielāki un katliņā vairs nav ūdens. Tad rīsus atdzesē un sajauc ar rīsu etiķi, cukuru, sāli.

Paralēli gatavo suši pildījumu. Sparģeļus, kas iepriekš nomizoti un apgriezti, apviļā nelielā miltu daudzumā. Pēc tam sparģeļus apviļā tempuras mīklā, kas pagatavota no tempuras miltiem un ūdens. Sparģeļus liek cepties eļļā. Galvenais – nepārcept. Tiem jābūt zeltainiem un kraukšķīgiem.

Kad viss gatavs, ķeras klāt suši rullēšanai. Uz bambusa pamatnītes uzliek norī lapu, ar rokām samitrina to vietu, kur virsū tiks likti rīsi. Tad uz lapas liek nelielu porciju rīsu, stingri piespiežot tos pamatnei. Rīsiem virsū liek avokado šķēlītes, sparģeļa gabaliņus. Tad, sākot no viena gala, suši rullē, piespiežot stingri. Pirms aizrullēšanas vēl samitrina ar ūdeni norī lapu, lai suši labāk turētos kopā, un tad aiztin suši pavisam, stingri piespiežot. Tāpat gatavo arī nākamo suši, pildījumā liekot lasi un sparģeļus.

Gan garie suši pagatavoti, uztaisa arī nagiri. Rīsu piciņu ieliek plaukstā un izveido garenu, stingru lāsīti. Rīsu lāsītei liek virsū laša šķēlīti. Bet noslēgumā nagiri aptin ar šauru norī lapas strēmeli. Tāpat pagatavo arī nagiri ar tīģergarneli.

Protams, suši pildījumā var likt visu, ko sirds kāro. Ja sparģeļi nav pieejami, to vietā izmanto gurķus. Suši vari arī papildināt ar Filadelfijas sieru vai ko citu. Gatavos suši skaisti sagriez un pasniedz uz koka dēlīša vai kāda šķīvja, mazos trauciņus ieliekot marinētos ingvera gabaliņus, vasabi un sojas mērci.

Skaties "Hobiju domnīcu" ik sestdienu pulksten 22, kanālā 360TV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!