Kanādas viens no kulinārajiem lepnumiem, protams, ir pankūkas un slavenais kļavu sīrups. Taču bez saldā, medainā garduma šajā valstī uz nebēdu tiek gatavota arī kāda cita ļoti garda maltīte, ko vērts pamēģināt kaut reizi mūžā – "putīne" (poutine). Tie ir cepti frī kartupelīši, ko pasniedz ar sadrupinātu sieru, kas rodas no rūgušpiena, un brūno mērci. Kā šo gardumu pagatavot mājās, rāda restorāna "Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš "Hobiju domnīcā".

"Putīne" izcelsme meklējama Kanādas pilsētā Kvebekā pagājušā gadsimta 50. gadu beigās un 60. gadu sākumā. Kurš ir īstenais šī "fast-food" radītājs, nav zināms, taču ēdiens ātri vien izplatījies visā valstī un nu to tirgo gan uz ielām pie ēdiena ratiņiem, krogos un ātrajās ēstuvēs. Maltītes gatavošanu sāk ar mērci, tad cep kartupelīšus, bet beigās visu saliek uz šķīvja.

Mērcei nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 250 g vistu spārniņi;
  • 100 g burkāni;
  • 2 sīpoli;
  • 100 g selerijas sakne;
  • olīveļļa;
  • sāls;
  • pipari;
  • 100 g baltvīns.

Spārniņus saliek cepamtraukā, pievieno gabaliņos sagrieztus burkānus, sīpolus, selerijas sakni. Pārlej ar olīveļļu, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Tad cepamtrauku liek cepeškrāsnī (180°C) cepties 40 minūtes. Pēc tam spārniņus ar dārzeņiem izņem no krāsns un visu liek lielā katlā. Tad pārlej visu ar baltvīnu un sutina. Kad baltvīns iztvaikojis, pielej tik daudz ūdeni, lai tas pārklātu katliņa saturu. Tam seko laikietilpīgākais – mērci vāra 4 stundas. Kad tas paveikts, mērci izkāš un iebiezina ar sviestu un miltiem, ja nepieciešams.

"Poutīne" (poutine) nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 400 g fritēti kartupeļi;
  • 100 g biezpiens, rūgušpiena siers vai mocarella;
  • 100 g bekons.

Uzkarsē pannu, bekonu sagriež smalkos gabaliņus un apcep, līdz tas čurkstošs un gatavs. Kartupeļus sagriež resnos salmiņos, noskalo zem auksta ūdens, lai tajos būtu mazāk cietes, un nosusina. Pēc tam kartupeļus fritē dziļā pannā uzkarsētā eļļā, līdz tie zeltaini.

Klasiski kanādieši "putīne" kartupeļiem pievieno piena produktu, kas nav gluži siers, un nav arī biezpiens – to gatavo no rūgušpiena. Bet tā kā pie mums šāds produkts nav pieejams, kartupeļiem var pievienot treknu biezpienu, svaigo sieru vai ko citu. Endijs piedāvā savu versiju – sajaukt biezpienu ar grilsieru, lai iegūtu ko līdzīgu.

Kad visas sastāvdaļas gatavas, kartupeļus saliek bļodiņā, pārber biezpiena/siera masu. Kartupeļus uz divām minūtēm ieliek krāsnī, lai biezpiens nedaudz pakustu. Un tad visu pārlej ar brūno mērci. Garnē ar bekonu.

Skaties "Hobiju domnīcu" ik sestdienu pulksten 22, kanālā 360TV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!