Foto: Shutterstock
Visā ķirbju ēdienu trakumā, kad no tā gatavojam ne vien zupas, bet arī visdažādākos un interesantākos desertus, no gatavošanas var atturēt daudzie soļi, kas jāpaveic virtuvē. Viens no tiem – ķirbju biezenis, kas jāpagatavo laikus, lai to varētu pievienot kā kūkām un braunijiem, tā dažādiem krēmiem. Tāpēc, ja šajā ķirbju sezonā esi nolēmis pagatavot ķirbju siera kūku vai kādu citu kārdinošu desertu, noderēs ķirbju biezenis, kas vienmēr būs pa rokai.

Uzreiz gan jāatmet doma, ka ķirbju biezenīši paredzēti tikai zīdaiņu un mazu bērnu pabarošanai. Neviens neaizliedz to darīt, bet – ķirbju biezenim ir vēl daudzi citi pielietojumi. Biezeni var pagatavot divos veidos – ķirbjus cepot cepeškrāsnī, kā arī vārot katliņā.

Krāsnī ceptu ķirbju biezenis

Biezenim paredzēto ķirbi sagriež, nomizo, iztīra mīkstumu un sēkliņas. Ķirbi var sagriezt kā lielos kubiņos, tā šķēlītēs – tās iesmērē ar nelielu daudzumu olīveļļas un saliek cepamtraukā. Pielej arī glāzi ūdens pamatnē. Tas nepieciešams, lai ķirbis būtu mīksts un mitrs.

Cepamtrauku ar ķirbi liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180° vai 190°C un cep, līdz mīksts (apmēram stundu, mazāk, ja ķirbis sagriezts nelielos gabalos). Kad ķirbis izcepies, izņem no krāsns un nedaudz atdzesē. Pēc tam mīkstos ķirbja gabaliņus samīci ar kartupeļu stampiņu vai sasmalcini biezenī ar virtuves kombaina palīdzību.

Vārītu ķirbju biezenis

Ķirbju biezeni katlā pagatavot var vēl vienkāršāk. Saber tajā nomizotus un tīrus ķirbja gabaliņus. Tad pārlej ar ūdeni un pievieno pavisam nelielu daudzumu sāls. Ļauj ūdenim sākt vārīties. Kad ūdens burbuļo, turpina ķirbjus vārīt 15–25 minūtes – tik ilgi, lai ķirbja gabaliņi būtu mīksti, bet ne izšķīduši. Kad ķirbji izvārīti, tos nokāš. Nedaudz atdzesē un tad samīca biezenī ar kartupeļu stampiņu vai virtuves kombainu.

Kā uzglabāt pagatavoto ķirbju biezeni

Kad biezenis pagatavots pēc vienas vai otras metodes, to atdzesē. Ķirbju biezeni var glabāt kā ledusskapī, tā saldētavā. Taču nevajadzētu to darīt istabas temperatūrā – tā kā biezenim nav pievienoti konservanti, kas paildzinātu tā mūžu, tas sabojāsies pāris dienu laikā. Tāpēc, ja izvēlēts ledusskapis, tad ķirbju biezeni sapildi burciņās un liec tajā. Ledusskapī ķirbju biezenis var stāvēt pat nedēļu.

Ja zini, ka ķirbju biezeni neizmantosi nedēļas laikā, to vari sasaldēt. Sapildi to nelielos plastmasas trauciņos un – saldētavā iekšā. Saldētavā ķirbju biezeni var glabāt pat pusgadu. Jāatceras tikai viens – pēc atkausēšanas tas var būt ūdeņains, tāpēc to var nedaudz notecināt ar kafijas filtra vai marles palīdzību, ja biezeni izmanto kūku vai krēmu gatavošanai. Ja biezeni grasies pievienot buljonam, lai pagatavotu zupu – to vari pat neatkausēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!