Foto: Shutterstock
Reti kurš pamatēdiens ir tāds, ko pasniedzam bez mērces – tā vajadzīga ne vien vārītiem kartupeļiem, gaļai vai salātiem, bet arī makaroniem. Sātīgs un ļoti gards variants, kā papildināt maltīti, ir siera mērce. Un to pagatavot nebūt nav tik sarežģīti – viss jādara soli pa solītim un rezultāts būs lielisks.

Pirmais, kas jāiegaumē par siltās siera mērces gatavošanu – neko nevajadzētu pārkarsēt. Mērci ir ļoti viegli piededzināt, tāpēc ievēro, lai plīts liesma zem pannas vai katliņa vienmēr būtu mērena. Turklāt mērces pagatavošanai nevajag nekādas īpašās sastāvdaļas – pietiks vien ar miltiem, sviestu, pilnpienu un daudz sarīvēta siera.

Ja uztraucies par proporcijām, tad sāc ar nelieliem daudzumiem. Piemēram, 60 gramiem sviesta, 40 gramiem miltu, aptuveni 700 mililitriem piena un 300 gramiem siera. Pirms ķerties pie gatavošanas, parūpējies, lai visas sastāvdaļas būtu sagatavotas kā nākas – milti un sviests nosvērti, piens uzsildīts, bet siers – sarīvēts.

Vispirms sāc ar miltu apbrūnināšanu sviestā jeb "roux" pagatavošanu. Mērces katliņā liec sviestu, pārber ar miltiem un maisot karsē, lai sviests izkustu. Sastāvdaļas maisi ar putojamo slotiņu, lai milti ar sviestu sajauktos vienmērīgi. Tiklīdz kā iegūta viegli brūna, biezai pastai līdzīga masa, pakāpeniski sāc liet klāt pienu un iemaisi to miltu masā.

Svarīgi ir pienu nepievienot pārāk ātri, norāda vietne "Tablespoon", jo tad milti saies kunkuļos. Palīdzēs, ja no sākuma pieliesi trešdaļu piena un apmaisīsi mērces pamatu, lai tas būtu viendabīgs. Tad vienā piegājienā pielej atlikušo pienu un visu apmaisi. Mērcei vajadzētu sākt sabiezēt – ja tā ir pārāk bieza, pievieno vēl nedaudz siltā piena.

Pēc tam seko pats svarīgākais – tiklīdz piena mērces pamats ir gatavs, mērcē iemaisa sarīvēto sieru, lai tas izkustu. Kādu sieru izmantot? Derēs jebkurš labi kūstošais siers – Holandes, Čedaras, Parmezāns vai kāds cits.

"Tasty" padoms: nevajag vairīties arī no kausētā siera. Tas siera mērcē iejauksies daudz vieglāk un padarīs mērci biezāku.

Šeit jau iepriekš rakstījām, kā mājās no biezpiena vari vien 10 minūšu laikā pagatavot gardu kausēto sieru.

Tiklīdz kā siers mērcē iejaukts un izkusis, pagaršo to. Ja nepieciešams, pievieno mazliet sāli un piparus izteiksmīgākai garšai. Mērci vari papildināt arī ar šķipsniņu muskatrieksta vai sakapātiem zaļumiem svaigumam.

Pagatavoto siera mērci pēc tam vari liet pāri makaroniem, pasniegt ar krāsnī ceptiem dārzeņiem vai uzkodām. Tā lieliski piestāvēs kraukšķīgajiem načo čipsiem vai salmiņos sagrieztiem svaigiem dārzeņiem, pēc tam, kad būs atdzesēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!