Foto: Shutterstock
Kļavu sula ir īsta dabas limonāde, jo tā var saturēt līdz pat 10% cukura, ne velti no kļavu sulas iegūst dabīgo saldinātāju - kļavu sīrupu. Izrādās, ka arī no mūsu platuma grādos tecinātās kļavu sulas iespējams pagatavot kļavu sīrupu, ilgstoši to vārot. Šis veselīgais kārums lieti noderēs ne tikai pie pankūkām vai brokastu putras, bet arī citu gardumu pagatavošanai.

Kā gatavo kļavu sīrupu?

Tiem, kuri par visām varītēm vēlas mājās pagatavot gardo kļavu sīrupu, jāatceras, ka ir vajadzīgs ļoti daudz kļavu sulas – aptuveni 40 litri sulas, lai iegūtu vienu litru sīrupa. Process ir lēns un prasa pacietību - sulas lēnām karsē, līdz no tām iztvaiko ūdens, turklāt visu laiku jāraugās, lai sīrups nepiedeg, jo tad viss darbs būs vējā. Jāvāra pakāpeniski, sāk vārīt nelielu daudzumu sulas, ik pa laikam pievienojot vēl, tad vēl mazliet. Rūpīgi jāseko līdzi temperatūrai, jo sīrupam ir augstāka vārīšanās temperatūra, nekā ūdenim. Profesionāļi šim nolūkam izmanto īpašus tvaicēšanas aparātus - vienkāršā katliņā būs ļoti sarežģīti sulas noreducēt līdz sīrupam, tās nepiededzinot. Pēc vārīšanas sīrups ir jāfiltrē. Vārdu sakot, šī, iespējams, ir tā reize, kad tomēr vērts veikalā nopirkt jau gatavu kļavu sīrupu.

Piedāvājam dažas radošas idejas kļavu sīrupa izmantošanai.

Ķirbju sēklu karameles

Foto: Shutterstock

Pašgatavotas ķirbju karameles ir tik kraukšķīgas un gardas, ka ātri vien pazūd no galda. Tās noteikti garšos arī kaimiņu bērniem, kuri apciemos jūs Helovīna svētku vakarā.

Lasīt vairāk

Mandeļu miltu pankūkas ar kļavu sīrupu

Foto: Shutterstock
Brīnišķīgam un saldam dienas sākumam - plānās pankūkas, kas gatavotas, daļu miltu aizstājot ar mandeļu miltiem. No norādītajiem daudzumiem sanāks 10 pankūkas.

Lasīt vairāk

Riekstu un žāvētu augļu apaļmaizītes

Foto: Vida Press
Svaigi ceptu smalkmaizīšu aromāts teju katram asociējas ar bērnības atmiņām un liek mutē saskriet siekalām. Tiesa, visgardākās ir pašu ceptās maizītes, tāpēc piedāvājam vienkāršu un ātri pagatavojamu recepti, lai launagā galdā varētu celt bērnības gardumu, kas īpaši labo garšos ar piparmētru tēju.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu - kļavu sīrupa maize

Foto: Shutterstock
Veslīgā auzu pārslu - kļavu sīrupa maize.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem

Foto: Vida Press
Klasisko brokastu ēdienu auzu pārslu putru var gatavot dažādi - vieni to vāra pienā, citi - ūdenī, vēl citi vienkārši pārlej ar karstu ūdeni un uzbriedina. Piedāvājam vēl kādu variantu - vārīt kokosriekstu pienā, papildinot ar svaigu ingveru un, piemēram, grilpannā ceptiem ananasiem. Sāc dienu citādi!

Lasīt vairāk

Veselīgie biešu salāti

Veselīgu biešu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Valriekstu - kļavu sīrupa mafini

Foto: Shutterstock
Valriekstu - kļavu sīrupa mafini kārumam pie tējas.

Lasīt vairāk

Amerikāņu pankūkas laiskām brīvdienu brokastīm

Foto: Shutterstock
Laba ideja brīvdienu brokastīm - pankūkas amerikāņu gaumē. Kārdinoši brūnas, biezas un ļoti garšīgas - īpaši, ja pasniedz ar plūstošu kļavu sīrupu un svaigām ogām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!