Foto: Shutterstock

Olu kultenis ir gards, vienkāršs un ātri pagatavojams, tādēļ tieši šis ēdiens bieži vien ir pirmais, kuru gatavojot daudzi sāk apgūt pavārmākslas pamatus. Bet, vai tiešām tu visu dari pareizi? Kaut gan katram ir sava ideālās omletes recepte, tomēr thekitchn.com apgalvo, ka ir pāris nosacījumi, kuri jāievēro, lai sasniegtu nevainojamu galarezultātu. Uzzini, kādas ir populārākās kļūdas, kuras tiek pieļautas, gatavojot olu kulteni un ieteikumus, kā no tām izvairīties.

Nepietiekama kulšana

Bieži vien gadās, ka šim procesam netiek pievērsta pienācīga uzmanība un tas tiek sasteigts. Tomēr kulšana ir viens no pamatnosacījumiem, lai olu kultenis izdotos maigs un gaisīgs. Ja kulsi pavirši, olu baltums netiks pienācīgi savienots ar dzeltenumu, un omlete nebūs vienmērīga. Turklāt tieši kulšanas procesa laikā olas tiek bagātinātas ar gaisu.

Padoms: Kul olas aptuveni 30-40 sekundes, līdz olu baltumi ir pilnība sajaukušies ar dzeltenumiem, un masa ieguvusi vienmērīgi dzeltenu toni.

Pārāk savlaicīga kulšana

Lielākoties ir noderīgi pirms maltītes gatavošanas paveikt lielāko daļu sagatavošanas darbu, bet tas neattiecas uz olu kulteni. Šinī gadījumā būs pareizāk, ja kulsi olas pēdējā brīdī. Ja sakulsi olas labu brīdi pirms kulteņa gatavošanas, tajās iestrādātais gaiss izzudīs un kultenis neizdosies "pufīgs".

Padoms: Kad sāc karsēt pannu, ir īstais brīdis olu kulšanai. Sekojot šim padomam, tavs olu kultenis vienmēr būs gaisīgs.

Pārāk liels karstums

Ir daudzi ēdieni, kurus gatavojot maksimāli jāuzkarsē panna, bet to skaitā pilnīgi noteikti nav olu kultenis. Izmantojot pārāk lielu karstumu, tu riskē ātri vien pārcept vai pat piededzināt šo maigo ēdienu.

Padoms: Atslēgas vārds ir "pacietība". Kultenis ir lēni jāgatavo uz minimālas liesmas. Šādi tu varēsi vieglāk kontrolēt cepšanas procesu, novēršot iespējamos misēkļus.

Nepareiza panna

Ja tu gatavo kulteni no divām olām, nav nepieciešams izvelēties lielāko pannu, pat ja tā ir vienīgā, kura šobrīd ir tīra. Lielā pannā ēdienu ir vieglāk pārcept. Savukārt brokastu kultenis visai ģimenei pārāk mazā pannā gatavosies nevienmērīgi.

Padoms: Izvēlies kultenim atbilstoša izmēra pannu. Vieglāk gatavot un kopt būs pannu ar nepiedegošu pārklājumu.

Pārāk ilga cepšana

Cepot pārāk ilgi, nebrīnies, ja galarezultātā iegūsi sausu, cietu un gumijotu olu veidojumu, kurš pat attāli nelīdzināsies iecerētajam maigajam, gaisīgajam un sulīgajam kultenim. Protams, nevajag ieslīgt galējībās un ēst pusgatavas olas, bet gatavojot kulteni, ne uz brīdi neatstāj pannu bez uzmanības.

Padoms: Nogriez uguni, kad kultenis ir gandrīz gatavs un olas vēl ir mīkstas. Nepilnas minūtes laikā pannas atlikušais karstums tās novedīs līdz pilnīgai gatavībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!