Foto: Shutterstock
Lai gan nosaukums varētu liecināt par to, ka vācu pankūku izcelsme meklējama Vācijā, patiesībā tās atvasinātas no šajā zemē tradicionāli gatavotajām biezajām pankūkām un plašākam ēdāju pulkam pazīstamas vien no 20. gadsimta paša sākuma. Pats interesantākais, to izcelsme meklējama visai tālu no Eiropas – ASV, kur tās tiek dēvētas par "Dutch baby pancake" jeb holandiešu pankūku. Šāds nekorekts apzīmējums, kā mēļo kulinārijas vēsturnieki, varētu būt radies, sajaucot vārdus "deutsch" (vācu) ar "dutch" (holandiešu), norādīts "Foodtimeline".

Kas īpašs vācu pankūkā? Pēc izcepšanas tā ir izteikti pufīga un pacēlusies, bet pēc izņemšanas no krāsns ātri vien saplok tā, lai lielās pankūkas vidu varētu apkaisīt ar pūdercukuru un ogām. Arī pagatavošana ir visai netradicionāla – pankūku mīkla ir ļoti šķidra, gluži kā plānajām pankūkām. To cep čuguna vai biezā metāla pannā, ko pēc tam ievieto cepeškrāsnī, lai panāktu pufīgumu. Kad gatava, vienu lielo pankūku pasniedz vairākiem ēdājiem, kuriem tad nākas to sagriezt un baudīt ar ievārījumu, sīrupu vai citām piedevām.

Pirmais solis – mīklas pagatavošana

Pankūku mīklu vislabāk gatavot, uzreiz bļodā vai virtuves kombainā sakuļot pilnīgi visas sastāvdaļas. Vienai lielai pankūkai būs nepieciešamas divas olas, 60 grami miltu, 120 mililitri piena, pāris ēdamkarotes cukura, mazliet vaniļas ekstrakta un šķipsna sāls. Visu nepieciešamo sakuļ, līdz iegūta viendabīga un šķidra mīkla. Galvenais ir to nepārmaisīt, lai pankūka tiešām cepšanas laikā paceltos. Tāpat pēc pagatavošanas mīklu atpūtina vismaz 10 minūtes.

Divas cepšanas reizes

Kad mīkla sagatavota un atpūtināta, laikus sagatavo čuguna pannu, sviestu cepšanai, plīti un cepeškrāsni. Vispirms cepeškrāsnī ievieto pannu, kuru izmantosi pankūkas cepšanai, bet pašu cepeškrāsni uzkarsē līdz 220°C. kad panna karsta, to izņem no krāsns, uzliek uz plīts un izkausē tajā sviestu, noziežot ar to pannas pamatni un sānu maliņas.

Uzreiz pēc tam pannā lej mīklu un aizpilda ar to visu pannas pamatni. Čuguna pannu uzreiz pēc tam liek cepeškrāsnī uz vidējām restītēm un cep pankūku. Cepšanai būs vajadzīgas vismaz 15–20 minūtes – pankūkas vidum jābūt zeltaini brūnam, maliņām tumšāk brūnām, bet kopumā tai ir skaisti jāpaceļas. Kad pankūka gatava, pannu izņem no krāsns. Pasniedz turpat pannā vai pārliek uz liela šķīvja un uzreiz pārkaisa ar pūdercukuru. Ar vienu vācu pankūku pietiks diviem līdz četriem ēdājiem.

Piedevas vācu pankūkai

Pēc tam, kad pankūka beidzot gatava un celta galdā, to tradicionāli apkaisa ar pūdercukuru, virsū uzslakstot mazliet svaigu citronu sulu. Tālāk jau katrs var garnēt to, kā vēlas – ar svaigām ogām vai augļiem, ievārījumiem, džemiem vai sīrupiem. Ja gribas, pankūkai var ziest virsū arī šokolādes krēmu. Tāpat pankūkas gabaliņam uz šķīvja nereti blakus liek arī bekonu, ceptas olas un citus brokastu labumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!